Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-08 14:30:00

A globális válságban a piacoknak segítőre van szükségük

A brit modell a követendő a válságban?

George Osborne szerint az euróövezetnek követnie kell Nagy-Britannia példáját, hogy pénzügyi stabilitást érjen el.

A brit pénzügyminiszter a The Daily Telegraph vasárnapi számában megjelent írásában hangsúlyozta: az Egyesült Államok adósosztályzatának lerontása és az euróövezetben tapasztalható problémák csak a legutóbbi „drámai fejlemények”, amelyeknek szálai azonban sokkal korábbra nyúlnak vissza.


A jólét mindenek előtt

A politikus szerint a tavaly hivatalba lépett brit kormány gyorsan cselekedett és helyes lépéseket tett, stabillá téve az ország gazdaságát. Ezeknek a döntéseknek köszönhetően a Standard & Poor's hitelminősítő intézet megerősítette az ország „AAA” államadósi besorolását – emlékeztetett.

George Osborne cikkében arra figyelmeztetett, hogy természetesen Nagy-Britanniára is hatnak a világgazdasági események, „az instabilitás a küszöbünkön van”. Romlanak azoknak a piacoknak a növekedési kilátásai, amelyekre a britek exportálnak, és a megélhetés költségei is egyre emelkednek. A miniszter szerint azonban a helyzet sokkal rosszabb lenne, ha emellett emelkednének a kamatlábak is, növelve a hitelek költségeit a háztartások és a vállalatok számára egyaránt. A megbízható piac segít megtartani az állásokat és az otthonokat.

– A brit emberek jólétének védelmét tartjuk szem előtt – hangsúlyozta, hozzátéve: a világgazdaságban is aktív szerepvállalásra van szükség. Ezért David Cameron kormányfővel együtt az elmúlt napokban több európai és amerikai vezetővel, pénzügyminiszterrel és döntéshozóval tárgyaltak a válságra adható globális válaszról. George Osborne kifejtette: először az országoknak azt kell bizonyítaniuk, hogy megvalósítható terveik vannak a deficit csökkentésére, a versenyképességük növelésére és a bankrendszerük megerősítésére. Ebben a tekintetben Londonnak értékes tapasztalatai vannak.

A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy természeténél fogva a globális válsággal szemben az országok nem vehetik fel a harcot egyedül. Az euróövezet intézményeinek meg kell tenniük a szükséges lépéseket, hogy biztosítsák a pénzügyi stabilitást – írta. Az övezet tagjainak el kell fogadniuk a monetáris unió „könyörtelen” logikáját, hogy az egységes pénz szorosabb fiskális integrációhoz vezet. Európán kívül arra kell ösztönözni a hitelező országokat, hogy növeljék a keresletet, az adós országokat pedig arra, hogy hajtsák végre a „fájdalmas” intézkedéséket, hogy visszafizethessék a hiteleket – mutatott rá.

George Osborne szerint a fejlett országoknak meg kell teremteniük a gazdasági növekedés feltételeit. A fejlett világban, és különösen az euróövezetben strukturális reformokra van szükség, hogy helyreálljon a versenyképesség és javuljon a gazdaság teljesítménye – hangsúlyozta. Mint írta, „a cselekvésnek politikai és nem gazdasági akadályai vannak, így a politikusokon múlik, leküzdik-e ezeket”. A brit pénzügyminiszter úgy vélekedett: a válság jó alkalom lehet arra, hogy a növekedés érdekében megtegyenek néhány olyan lépést is, amelyeket nyugodtabb időkben „túl nehéznek” tartanának.

 

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.