Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-31 20:00:00

Por, robajok, fekete doboz

9/11: Még mindig tarolnak az összeesküvés-elméletek

Tíz évvel a szeptember 11-i támadások után még mindig dívnak az összeesküvés-elméletek. Hiába kerül elő valamilyen bizonyíték, megszületik a következő teória.

Számos hivatalos jelentés készült az ikertornyok összeomlása óta, de amint napvilágra kerül valamilyen hihető bizonyíték, ami megkérdőjelezi a teóriákat, a figyelem azonnal a következő összeesküvés-elméletre ugrik. Íme az online közösségekben leggyakrabban felbukkanó öt teória, melyet a BBC gyűjtött össze.


1. Nem tartóztatták fel az eltérített repülőgépeket

A kérdés: Miért nem sikerült a világ legerősebb légierejének egyet sem feltartóztatnia a négy eltérített gép közül?

Az összeesküvés-elméletek hívei szerint: Az akkori amerikai alelnök, Dick Cheney utasította a hadsereget, hogy ne lépjen közbe és ne tartóztassa fel a gépeket.

A hivatalos verzió szerint: A többszörös repülőgép-eltérítés nagyon szokatlan, ez ráadásul fedélzeti erőszakkal is járt, a transzpondert pedig, ami pontos gépek helyét adta volna meg, kikapcsolták vagy manipulálták. Emellett az Egyesült Államok légiereje aznap rutin-gyakorlatot tartott. Zavar uralkodott, és problémás volt a kommunikáció a civil légi irányítás (FAA) és a hadsereg között. A hadsereg felszerelése is elavult volt, az óceán felől várt hidegháborús fenyegetés elleni védelemre tervezték.


2. Az ikertornyok összeomlása

A kérdés: Miért omlottak össze a tornyok olyan gyorsan, mikor csak néhány emeleten volt tűz, és az sem tartott tovább 1-2 óránál?

Az összeesküvés-elméletek hívei szerint: Az ikertornyokat tervezett módon pusztították el. Az elméletek a gyors összeomlásra (kb. 10 másodperc), a viszonylag rövid ideig tartó tűzre, a nem sokkal az összeomlás előtt hallott robbantásokról szóló beszámolókra és a néhány, sok emelettel az összeomlás szintje alatti ablakokban látható erős kilövellésekre hivatkoznak.

A hivatalos verzió szerint: Az Egyesült Államok Szabvány és Technológiai Hivatalának (NIST) részletes vizsgálata arra a következtetésére jutott, hogy a repülőgépek megrongálták a tartóoszlopokat és a tűz elleni szigetelést. Közel 40 ezer liter kerozin szivárgott több emeleten át, ami kiterjedt tüzet okozott. Az 1000 fok feletti hőmérséklet miatt ereszkedtek meg a szintek és roggyant meg a tartószerkezet, ennek a hangját lehetett „robbanásnak” hallani. A lezuhanó szintek súlya jóval nagyobb megterhelést jelentett, mint amire a tartószerkezetet tervezték. A törmelékek egyszerűen kipréselődtek, kilövelltek az ablakokon, amikor a felsőbb emeletek összeomlottak.

Az irányított robbantás mindig az alsó szintektől halad felfelé, itt az összeomlás viszont felül kezdődött. Soha nem találtak bizonyítékot robbanóanyagra, pedig kiterjedt keresést folytattak, és nincs bizonyíték a tartóoszlopok vagy a falak elmetszésére sem, amit pedig rutinszerűen végrehajtanak, amikor irányított robbantás történik.


3. A Pentagon elleni támadás

A kérdés: Hogyan volt képes ennyire bonyolult manőverre, és tudott belevezetni egy utasszállító gépet a világ legerősebb hadseregének központjába egy amatőr pilóta 78 perccel az után, hogy megjelentek az esetleges repülőgép-eltérítésről szóló hírek, és hogy lehet, hogy a becsapódás nem hagyott nyomot?

Az összeesküvés-elméletek hívei szerint: Nem egy Boeing 757-es utasszállító csapódott az épületbe, hanem rakétát vagy kisrepülőt használtak. Mivel azonban egyre több bizonyíték született arra, hogy valóban az American Airlines 77-es járata csapódott a Pentagonba, az összeesküvés-hívek a művelet bonyolultsága miatt kezdték kétségbe vonni a hivatalos álláspontot, azt állítva, hogy nem az Al-Kaida, hanem maga a Pentagon irányította a támadást.

A hivatalos verzió szerint: A helyszínen megtalálták a repülőgép roncsát a fekete dobozokkal együtt. Bár az első videókon nem látszik komoly megrongálódás, rengeteg felvétel igazolja, hogy a repülő összeroncsolódott, és mutat bizonyítékot – például elkaszált lámpaoszlopokat – a repülési útvonalra. Megtalálták a személyzet és az utasok földi maradványait, személyazonosságukat DNS teszttel igazolták. Szemtanúk is megerősítették a Pentagon elleni támadást.


4. A negyedik repülő – A United Airlines 93-as járata

A kérdés: Miért volt a pennsylvaniai Shanksville közelében található repülőkatasztrófa baleseti helyszíne olyan kicsi, és miért nem látszottak a repülő roncsai?

Az összeesküvés-elméletek hívei szerint: A 93-as járatot rakétával lőtték le, már a levegőben szétesett, és gép maradványai nagy területen szóródtak szét.

A hivatalos verzió szerint: Fényképeken láthatók a repülőgép roncsai, a fedélzeti hangfelvételekből pedig kiderült, hogy az utasok fellázadtak, és a terroristák szándékosan vezették zuhanásba a gépet. A nagy területen szétszóródott gépmaradványok elmélete hamisnak bizonyult. Valójában a szél fújta szét a könnyebb darabokat, például a papírt és a szigetelést, alig több, mint egy mérföld távolságra. Egy másik elmélet a helyi halottkém, Wally Miller szavainak félremagyarázásán alapszik. Miller azt mondta, húsz perc után befejezte a halottkémi vizsgálatot, mert nem voltak holttestek. De azt is mondta, hogy gyorsan felismerte, hogy repülőgép-szerencsétlenség történt, és nagy temetésre lesz majd szükség a sok áldozat eltemetéséhez. A hadsereg ráadásul nem adott ki olyan parancsot a légierőnek, hogy lője le az utasszállító gépet.


5. A World Trade Center hetes épületének összeomlása

A kérdés: Hogyan omolhatott össze ilyen gyorsan és szimmetrikusan a felhőkarcoló, amikor nem is ütközött bele repülőgép, és egyetlen másik acélszerkezetes felhőkarcoló sem dőlt össze a tűz miatt?

Az összeesküvés-elméletek hívei szerint: A hetes épületet irányítottan robbantották fel, a robbantás során robbanószert és gyújtószerkezetet használtak. Eredetileg az épület tulajdonosa, Larry Silverstein egy TV-nyilatkozatára irányult a figyelem, amelyben a „pull it" kifejezést használta – ez érthető úgy, hogy az épület lerombolására utasított. De valójában arról beszélt, hogy hívják vissza a tűzoltókat. (A robbantási szlengben nem használják a „pull it" kifejezést a robbantás elindítására.)

Az összeesküvés-elméletek hívei most inkább arra összpontosítanak, hogy a torony szinte a szabadesés sebességével dőlt össze, és azt állítják, csak robbantás okozhatott ennyire gyors és szimmetrikus összeomlást. A hivatalos beszámolóval szemben kritikus tudósok megvizsgálták a helyszínen található port, és szerintük több tonnányi termit nevű gyújtóanyag, illetve robbanószer volt elrejtetve, nem csak a 7-es épületben, hanem az ikertornyokban is.

A hivatalos verzió szerint: A NIST három éves vizsgálatának eredménye szerint az épület a közeli Északi Torony összeomlásakor keletkező, hét órán át tartó tűz miatt dőlt össze. Nem találtak bizonyítékot robbanószerekre, és nem hallatszottak hangos robajok, amelyek az irányított robbantásokat kísérik.

A porban talált termit jelenlétére is van alternatív magyarázat, eszerint az egyszerű festékanyagból származott. Becslések szerint 1,2 millió tonna építőanyag vált porrá, így a legtöbb ásvány megtalálható volt benne (nem feltétlenül nagy mennyiségben). A por alaposabb vizsgálata nem mutatta ki a termit vagy a robbanószerek szerepét, áll a hivatalos beszámolókban.

 

mi

A nyitókép innen.


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Terrorizmus
  • Eljárás nélkül tartják fogva a rabokat
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • A vírus, amely könnyen biológiai fegyver lehet
  • Öt éve elrabolt FBI-ügynök kéri Amerika segítségét
  • CIA-ügynököket tartóztattak le a hatóságok
  • Amerika fél a terrorizmustól, de a gazdaságtól jobban
  • Csőbombás terroristát fogtak el New Yorkban
  • Mi motiválja valójában a terroristákat?
  • „A mi keresztünkön nincsen horog”
  • Kiszabadultak az emberrablók karmaiból

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.