Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-01-06 14:47:00

260 ezer áldozat a környezeti tragédiákban

2010 az emberiség fekete éve

Amióta mérik, tavaly haltak meg a legtöbben az emberi tevékenységhez is köthető környezeti katasztrófák miatt: a Swiss Re fórum 260 ezer áldozatot említ. A 222 milliárd dollárnyi kárnak a válság elmélyülésében is szerepe lehet.

Az egyik vezető, svájci viszontbiztosító, a Swiss Re éves fórumán döbbenetes összegzést tett közzé a 2010-ben okozott környezeti pusztításokról: minden bizonnyal a tavalyi esztendő volt az emberiség fekete éve. A hivatalos közleményből kiderül: halottak sosem látott tömegeit és anyagi károk már csaknem felbecsülhetetlen summáját eredményezte – részben – a gondatlan emberi tevékenység.

 A fórumon résztvevő kutatók 1976 óta szemlézik az emberiség ipari, katonai és egyéb tevékenységének környezeti és gazdasági hatásait. A számok magukért beszélnek: a vizsgált 34 évben eddig  nem látott pusztítást okozott az emberi kapzsiság és gondatlanság a természet csapásaival együtt: összegezve 222 milliárd dollárnyi kárral számolhat a globális mikro- és makrogazdaság. A nagyságrend érzékeltetésére kijelenthető: ez az összeg átszámítva több mint 46 ezer milliárd forintra rúg, ami Magyarország éves költségvetésének csaknem négyszerese.

Ezzel kijelenthető, hogy a nemzetközi piacokat 2008 óta válságként érintő recesszió 2011-re átnyúló hatásainak egyik fő tényezője lehet ez a tragédiasorozat, hiszen ilyen nagyságrendű kártételt már nem fedezhetnek az ipar biztosításai sem. Persze ez az összeg becslés, és nem dollárosítva jelentkezik a biztosítótársaságok költségvetésében - az 36 milliárd dollárt tett ki tavaly. Ez a folyamat azonban hatásait tekintve annál veszedelmesebb: utólagosan szivárog vissza a mindennapi fogyasztási struktúrákba, okozója az egyes nemzetgazdaságok idei inflációs- és hiányfolyamatainak, a nyersanyagok drágulásának – végül pedig akár az olajár mind fenyegetőbb, közeli elszabadulásának, ami újabb, a 2008-as hatásait is meghaladó recessziót eredményezhet. Még tragikusabb a tény: a pusztítás több mint háromszorosa a 2009-ben összeadottnak, hiszen tavalyelőtt „csak” 63 milliárdnyi kártétellel kellett számolniuk.

 A gazdasági összefüggésben vizsgált pusztításnál még drámaibb az emberéletekben okozott kár: a Swiss Re kutatóinak összegzése a katasztrófák kapcsán mintegy 260 ezer, kioltott emberélettel számol. A 2009-ben mért halálesetek száma tavaly megtizenhétszereződött, a szakembereknek tavalyelőtt „csupán” 15 ezer halottal kellett számolniuk.

 Az elborzasztó eredményt a több mint 200 ezer áldozatot számláló haiti földrengés alapozta meg, ezzel kapcsolatban azonban a biztosítótársaságok megjegyzik: fajlagosan nagyon kicsi a haiti tragédia biztosítási értéke, hiszen kevés, elpusztult ingatlan rendelkezett kötvénnyel. Döbbenetes adatot eredményezett a nyári, oroszországi hőhullám áldozatainak összeszámlálása is: 15 ezren haltak meg a csapás eredményeképp. Pakisztán és Kína lakossága együttesen több mint hatezres veszteséget szenvedett a nyári árvizek miatt. A tragikus katasztrófák sorába illeszkedik hazánk is az Európa immár egyik legnagyobb ipari-környezeti katasztrófájaként jegyzett vörösiszap-ömléssel, aminek gazdasági és humán következményeit a legrangosabb tudományos és szakmai fórumok is a kontinens „TOP 10” negatív eseménye közé sorolják.

N.T. 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.