Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Balavány György blogbejegyzése
2011-01-02 18:41:00

Nincs is olyan, hogy Európa

Már hallom is: tolerancia. Kivel szemben? A fátylat viselő muszlim kislányokkal szemben? A cigánykaravánokkal szemben? Esetleg: szabadság, egyenlőség, testvériség? Vagy szabadpiac? De akkor hol az egyenlőség? Vagy a helyi közösségek helyett „kontintentális tudat” kialakítása? És akkor mi lesz a testvériséggel?

Most, hogy a multinacionális mamutcégek közül több mint egy tucat (többségük bank) rettenetesen fel van háborodva és azt állítja, hogy különadóval kínozni őket nem sportszerű, arra hivatkoznak, hogy szembe megy a magyar kormány Európával. Amikor a magyar kormány összehozta az ezer sebből vérző médiatörvényt, a legtöbb ellenkező – érdemi és konstruktív bírálat helyett – csupán azt bírta rá mondani, hogy nem európai és nem európai és nem európai. Amire Orbán Viktor – érdemi válasz helyett –  azt reagálta: de igenis, hogy európai.

Merthogy aki jó, haladó és nemes, az európai. Aki rossz, elmaradott és mondjon le, az nem európai. De mi az, könyörgöm, hogy európai?

Az unió? Oké. És az mi? Szabad nemzetek együttműködése? Vagy nemzetek fölötti, személytelen, központi bürokrácia? Alternatívát jelent az Amerika-központú globalizációhoz képest, vagy kiszolgálja azt? Európa a haladás volna? De hova? Honnét? Vagy az európai alapértékeket jelentené? Ezt sokat hallani. De megmondaná valaki, mik ezek? Már hallom is: tolerancia. Kivel szemben? A fátylat viselő muszlim kislányokkal szemben? A cigánykaravánokkal szemben? Esetleg: szabadság, egyenlőség, testvériség? Vagy szabadpiac? De akkor hol az egyenlőség? Vagy a helyi közösségek helyett „kontintentális tudat” kialakítása? És akkor mi lesz a testvériséggel? És ha kőbe vésett direktívákba gyömöszölik a rendkívül dinamikus valamit, amit életnek nevezünk, vagyis: ha szabványosítanak mindent, velünk együtt, hol marad a szabadság?

S hát csakugyan liberális volna ez az Európa? Nem kéne észrevenni, hogy nincs már ennek a szónak értelme? Hogy akkor már inkább új jobboldali átrendeződésről kéne beszélnünk, és arról, hogy a nemzetállami gondolat erősebb, mint valaha – ha ezeknek a szavaknak az értelme éppúgy el nem veszett volna, mint a liberalizmusé? Európa: hagyomány? S ha igen, miféle? Európa: hány határ? S minden határban gyilkosok? A húsdaráló- Európa hagyománya folytatódik? Vagy – Uram, segíts – csakugyan keresztény volna Európa? Azt a hősi politikai közösséget kellene érteni alatta, amelyet „az egyház hozott létre”,  és „az evangélium értékrendje határozott meg”? Csak el kell indulnunk az eltűnt aranykor nyomában?

Jézus, azt hiszem, nem európai. A legnagyobb különbség közte és Európa közt, hogy Jézus létezik.

Nagyon örülök tehát, hogy hazánk fogja betölteni ennek a nem létező entitásnak, ennek a puszta absztrakciónak a soros elnöki tisztét. Gyönyörű feladat. Csak úgy fog menni, ha tisztában vagyunk vele, hogy lehetetlen, és mégis sikerülnie kell. Ha vállaljuk a rákérdezés kockázatát – akár önmagunkra nézve is. Ha szakítunk a sablonokkal, a központosító törekvésekkel, és a píszí (vagyis hazug) dumákkal. Ha merünk –  volt rá a kormány megalakulása óta jó példa is – elöl járni, precedenssé válni. Ha nem kullogunk valami után, ami nincs, hanem abban közreműködünk, hogy valami legyen.

Mondjuk: béke. És igazság.

 

Balavány György

 

Balavány György összes blogbejegyzése


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.