Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Balavány György blogbejegyzése
2011-04-28 19:51:00

Miért fog megbukni a Fidesz?

Hívő ember számára az újjászületés dokumentuma nem az alkotmány, hanem a Biblia; a nem hívő számára az ilyen szöveg annyit jelent, „mint a palackból kieresztett magyar szellem”, vagyis kábé azt, hogy izé. Márpedig minél többször mondja a vezetés, hogy izé, annál többen nézik hülyének.

Először szeretném tisztázni, minden kedves fideszimádó megnyugtatása végett, hogy nem kívánom a jelenlegi kormánypártok bukását. Az előző, az országot összeomlásba lavírozó vezérpártok elestét kívántam erősen, a magam eszközeivel dolgoztam is érte, s mikor eljött az idő, jobb híján a Fideszre szavaztam. Ha most lennének választások, ismét így tennék. Jobb híján.

Azonban nagyon úgy látom, a Fidesz meg fogja buktatni önmagát, ha tovább halad a megkezdett úton. Elmondom, mire gondolok.

Először: az egyszemélyes, monumentális hatalmi struktúrák hosszú távon nem fenntarthatók. Nem, Orbán nem diktátor, de erős kontroll nélkül azzá válhat; erős kontroll pedig, úgy tűnik, nincsen. Orbán pedig nem elég okos ahhoz, hogy egymaga irányítson mindent (senki nem elég okos hozzá, kivéve persze Istent). Példát mondok: most közölte, hogy „elfogyott a türelem”, mármint az országban tomboló, cigánysággal kapcsolatos erőszak- és megfélemlítési ügyek kapcsán; közben a vak is látja, hogy az ügyek hónapok óta kulminálnak, a probléma évek óta,  Orbán pedig egy éve van hatalmon; ha azt állítja, most fogyott el a türelme, azzal azt is állítja, hogy eddig tűrte. Sorolhatnám a példákat a miniszterelnök egyre zavarosabb retorikájára, tiszteltetve a tanácsadóit, ha vannak.

Mindenesetre a Fidesz bukásának első feltétele, hogy minden hatalom továbbra is Orbán Viktor kezében koncentrálódjék.

A második feltétel, hogy a Fidesz-KDNP koalícíó folytassa, dilettantizmusát megszentelendő, a szakrális szimbólumok hangsúlyos használatát. Mikor a sebtiben összekalapált, vitaanyagnak is gyönge, húsvéthétfőn (Uram, segíts!) aláíratott alkotmányra azt mondták, hogy az „újjászületés dokumentuma”, erre tíz emberből kilenc biztosan azt reagálta, hogy baromság. Hívő ember számára az újjászületés dokumentuma nem az alkotmány, hanem a Biblia; a nem hívő számára az ilyen szöveg annyit jelent, mint a palackból kieresztett magyar szellem, vagyis kábé azt, hogy izé. Márpedig minél többször mondja a vezetés, hogy izé, annál többen nézik hülyének.

A harmadik feltétel, hogy a lehető legértelmetlenebb, viszont meglehetősen drága intézkedések szülessenek, miközben a lakosság zöme nem képes befizetni a számláit, és emelkedik a kenyér meg a benzin ára. Nevezzenek át minél több utcát és teret, országot, megyét, küldjék meg az alkotmányt tízmillió magyarnak, satöbbi.

A negyedik feltétel, hogy tovább növekedjen a távolság a fennen hirdetett célok és a napi valóság között. Beszélni kell sokat az államadósságnak szóló kormányzati hadüzenetről, de közben (némely egyházi vezető értelmetlen vakbuzgalmán kívü)l ne történjen érdemi lépés.

Minél több adat kerüljön napvilágra a munkanélküliség csökkenéséről, miközben a lakosság szembesül a munkanélküliség emelkedésével.

Keménykedni kell az IMF-fel, és közben a büdzsé lyukainak tömködésére fel kell élni a tőle kikoldult hitelkeretet.

A hazai gazdaság, valamint a kis-és közepes vállalkozók felkarolásáról kell papolni, és közben az Audi-ba, a Daimler-be és más multinacionális gigacégekbe nyomni a lakosság adóforintjait.

Igazságosabb adórendszerről kell szónokolni, miközben a kisjövedelmű egyedülállók kevesebb fizetést kapnak.

A magyar föld és a magyar víz védelmét kell hangoztatni, de ha a Jobbik ezt számon kéri, akkor csak hebegni kell meg habogni.

Lennének még ötleteim, de nem kellek én a Fidesz bukásához, elég kreatív ebben a kormány magától is.  Engem egyébként a Fidesz sem érdekel, ez csak egy párt. Csak az a baj, hogy vele bukik az ország, amelyben élünk.

Meg az, hogy ha bukik a Fidesz, esetleg a Jobbik jön a helyébe. És az volna az igazi gáz.


Balavány György 

 

 

Balavány György összes blogbejegyzése


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.