Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Balavány György blogbejegyzése
2011-08-03 06:06:00

Breivik-e vagy?

Ami Oslo-ban történt, megtörténhet holnap is bárhol, például Budapesten. Ehhez képest mindegy, tartott-e a csávó tyúkokat, és hány évesen hagyta ott az apja. Az a lényeg, hogy a hideg gyűlölet, ami tantételekben levezetve erkölcsileg igazolható (szükségszerű) volt a számára, nem rejtőzik-e ott mindannyiunkban?

Breivik a főtéma médiában vagy másfél hete; fej fej mellett versenyez az amerikai államcsőddel egy norvég fiatal, aki előre megfontolt szándékkal megölte több tucat embertársát. Azon nyammogunk, miért és hogyan (utóbbi kérdést aprólékosan körüljárjuk); milyen gyermekkora volt, tartott-e tyúkokat, volt-e barátnője, hány oldalas könyvet írt, kivel levelezett és mi volt a kedvenc étele, valamint meg fog-e térni a maximum huszonegy éves komfortos börtönbüntetése közben (ahonnan, megjegyzem, szép reményekkel kerülhet ki).

Jó, tudom: gyásznap és hasonlók; elmorzsolunk egy könnycseppet, és rögtön jobb embernek érezzük magunkat, de nincs fogalmunk az iszonyatról, ami ott beterített mindent. És ha Breivik személyére koncentrálunk, azzal a történet leginkább lényegtelen pontjára fordítjuk a figyelmünket. A gyilkos közönyös brutalitása (amit tettem: kíméletlen, de szükségszerű volt, mondta) nem róla, hanem mirólunk szól. Ember embernek breivikje.

Ami Oslo-ban történt, megtörténhet holnap is bárhol, például Budapesten. Ehhez képest mindegy, tartott-e a csávó tyúkokat, és hány évesen hagyta ott az apja. Az a lényeg, hogy a hideg gyűlölet, ami tantételekben levezetve erkölcsileg igazolható (szükségszerű) volt a számára, nem él-e ott mindannyiunkban? Vannak-e tantételeink, amelyek legitimálják, előhívják, aktivizálják a bennünk élő gyilkost?

Nem tehetjük-e akár a kereszténységet is gyilkos ideológiává olykor?

Bűnbak-kereső civilizációban élünk. Az ellenség, amely népem, nemzetem, családom romlását okozza, legyen megnevezve. Rá tudjak mutatni, aztán ki tudjam iktatni. Haljon meg, vagy térjen meg: a lényeg, hogy ő a bűnös. A zsidó. A muszlim. A balliberális. A fideszes. A breivik. Valaki, aki nem én vagyok. Valakik, akik nem mi vagyunk.

Nem kéne észrevenni, hogy ugyanaz a kollektív, fortélyos gyűlölet igazgat mindannyiunkat? Mai Magyarország: még mindig gyűlöli a balos a jobbost, még mindig retteg a zsidó a nemzsidótól, a cigány a nemcigánytól, és mindez igaz fordítva is. De mi lesz ebből? Tatárszentgyörgyön a breivikek egy ötéves kisfiút tarkón lőttek négy lépésről sörétes puskával, de előbb a szeme láttára kivégezték az apját. És úgy gondolták, ez kíméletlen, de szükségszerű: magasabb célt szolgál, mint egy ötéves gyerek. Néhány hét múlva az anyuka megtisztelt azzal, hogy beengedett a lakásába, és beszélt. Addigra már tudott beszélni; de a szavaiból a fájdalom olyan kozmikus dimenzióit éreztem, mint soha azelőtt. Mater Dolorosa. Akkor azt gondoltam: semmi cél, hit vagy eszme nem lehet – hajszállal sem – magasabb, mint egy ötéves gyerek.

Mikor Hannah Arendt (az egyik legfontosabb XX. századi morálfilozófus) a jeruzsálemi pert vizsgálta, ahol a tömegyilkos Adolf Eichmmant a holokoauszt idején elkövetett vétkeiért halálra ítélték, arra döbbent rá, ami a gonoszságban a legszörnyűbb: hogy elképesztően banális. Nem kell hozzá extra-nehéz gyerekkor, mentális zavar, Ödipusz-komplexus meg hasonlók. Csak mi kellünk hozzá, úgy ahogy vagyunk. Meg valami egyszerű ideológia, amivel a gonoszságunk igazolható.

Ma Magyarországon mindenről az előző ballib politikusok tehetnek, mindenről a jobbos politikusok tehetnek, mindenről a ….......-k tehetnek (töltsd ki.)

Az ellenség-gyártást be kéne fejezni. Például, mert hazugság.

Ismerek valakit, aki egyszer előállt, és hazudott egy nagyot. Azt mondta: „mindenről én tehetek. Én vagyok Breivik, én vagyok Hitler, én vagyok a főnököd, az anyósod, én vagyok a cigány, a zsidó, a fekete, a magyar, én vagyok a szomszédod ugató kutyája, én vagyok a visszapofázó alkalmazott, én vagyok a csajod, aki megcsalt, az apád, aki megerőszakolt: tessék, engem üss, engem ítélj el, engem ölj meg. De őket akkor ne bántsd. ”

És ebbe abszolút belehalt.

Nem hiszek más megoldásban rajta kívül.

 

Balavány György

 


 


 

Balavány György összes blogbejegyzése

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Oslói mészárlás
  • Továbbra sincs bűntadata Breiviknek
  • Továbbra is rácsok mögött marad Breivik
  • Norvég vérengzés: visszatértek a szigetre a túlélők
  • Naponta történnek az oslóinál nagyobb tragédiák
  • Az anonim blogolás veszélyei: megszólal a pszichológus
  • Felmentette volna Breiviket az izraeli lap?
  • Megszűnhet a bloggerek névtelensége
  • A New York - Oslo tengely
  • Egy baptista csoport szerint Isten küldte Breiviket
  • Breivik döbbenetes kommunikációs stratégiája

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.