Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-01-31 07:59:00

Petíciót nyújtottak be a gyermekorvosok

Viselkedési zavart okoznak az élelmiszer-adalékok

Az édességek előállításánál alkalmazott sokféle adalékanyag és szintetikus ételfesték viselkedési problémát okozhat, figyelmeztetnek a gyermekorvosok.

Az ételfestékektől pirosabb a kandírozott cseresznye, és néha kék lesz a gyermekek nyelve. De a szintetikus ételfestékeknek más hatásuk is van. Nemcsak kívánatosabbá vagy különlegessé teszik élelmiszereinket, hanem viselkedési problémákat is okozhatnak.

 

A házilag használt ételfestékek is szintetikus alapon készülnek

A Southampton-i Egyetem kutatói még 2007-ben cikket közöltek a Lancet című vezető orvosi folyóiratban arról, hogy az élelmiszeripari adalékok hatással vannak a gyermekek viselkedésére. Amikor két különböző, mesterséges színezékekből és tartósítószerekből álló keveréket tartalmazó élelmiszert adtak gyermekeknek (két korcsoportban: 3 és 8-9 éveseknek), megnőtt közöttük a hiperaktivitás előfordulása. E vizsgálatra hivatkozva nem sokkal később az Európai Parlament elrendelte, hogy a mesterséges ételszínezékeket tartalmazó élelmiszerek csomagolására írják rá: „Fogyasztása befolyasolhatja gyermeke viselkedését és összpontosítási képességét".

 A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvedő betegek koncentrálási és magatartási gondokkal küszködnek az iskolában, a munkahelyen és otthon. Ezek a személyek sokkal aktívabbak vagy ingerlékenyebbek kortársaiknál. Jellemzői:
• nehezen követi az utasításokat
• nehezen figyel a munkájára, a játékos-, az otthoni- vagy iskolai tevékenységekre
• elveszíti az iskolai vagy az otthoni tevékenységekhez szükséges eszközöket
• nem tud figyelni/hallgatni
• nem figyel a részletekre
• rendetlen
• az időbeosztást igénylő feladatok nehezére válnak
• feledékeny
• figyelme könnyen elvonható.

Tiltakoznak a gyermekorvosok

A Center for Science in the Public Interest tudományos szervezetnek ez sem volt elég: 18 orvosa most petíciót nyújtott be az Egyesült Államok élelmiszer és gyógyszerekért felelős hivatalához, a Food and Drug Administration-höz (FDA). Azt követelik, hogy a hivatal tiltsa be a szintetikus ételfestékeket, és rendelje el, hogy teljes kivonásukig figyelmeztető címkéket helyezzenek el az élelmiszereken.

Az FDA szakértői és számos más kutató szerint az ételfestékek a legtöbbet és legalaposabban bevizsgált anyagok közé tartoznak, és kevés a bizonyíték a feltételezett kapcsolatra a hiperaktivitás és az ételfestékek között. Néhány gyermekgyógyász azonban már egy ideje azt tanácsolja a viselkedésproblémás gyermekek szüleinek, hogy iktassák ki a gyermek étrendjéből a glutént, a cukrot, az ételfestékeket és a tartósítószereket. – Legalább felüknél ez a módszer segített – mondta  Aaron Donell, az Illinois-i Gyermekkórház gyermekorvosa.  Néhány amerikai gyártó már elkezdte termékeiben felcserélni a mesterséges ételszínezékeket természetes alapú festékekre . 

-nemesi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.