- Címlap
- Társadalom
- Világhír
- Életmód
- Kultúra
- Tudomány
- Sport
- Egyház
- Beszállhatok?
- Blogok
- Fórum
- Dossziék
- Film
- Videók
- Játék
- RSS
Mai morzsa
|
Tudomány
2011-01-15 14:38:00 Tele van vele a ropi, a keksz, a csipsz és popcornVigyázat! Gyilkos zsírokat eszünkKorlátozzák hazánkban a transzzsírokat! – követeli a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület. Ön is eszik ilyet, pedig nagyon árt.A transzzsírok (a zsírsavak transz-izomerjei) olyan mesterségesen előállított vegyületek, amelyek az olajok keményítése során jönnek létre. Ez a keményítés pedig abban áll, hogy a folyékony növényi olajokat (a napraforgó, a repce, a szója, a pálma és a kukoricacsíra olaját) hidrogénnel elegyítik, majd igen magas hőmérsékletre hevítik. Az erős hő hatására az olaj molekulái hidrogént kötnek magukhoz, így keletkezik ez a bizonyos transzzsír: egy jellegtelen ízű, nehezen kenhető, szilárd halmazállapotú zsiradék.
Ami önmagában nem sokra jó, viszont remekül manipulálható. Így például lehet hozzáadni növényi olajat (amitől kenhetővé válik), lehet adni zsírban oldódó vitaminokat, ami pedig a táplálkozási értékét növeli meg. Ugyanakkor javítja a termék állagát, például a margarint hideg állapotában is könnyen kenhetővé teszi, és hosszabb ideig eltarthatóvá teszi, mivel nehezebben avasodik. S hogy akkor mégis mi a baj vele?
A Fornetti és Meki nem ezért káros Sajnos sok vendéglátóhely, illetve büfé használ magas transzzsírtartalmú, tömbös kiszerelésű ipari sütőmargarint – figyelmeztet az alapítvány. Ilyen a kiskereskedelmi forgalomban nem is kapható. A vendéglátósok kedvelik, mert jobban bírják az ismételt hevítést, nehezebben avasodnak. A legtöbb látványpékségben ezt használják, így ott bőven található magas transzzsírtartalmú pékáru. De sok transzzsír van a mélyhűtött pékárukban, levesporokban, salátaöntetekben, mélyhűtött pizzákban is. Ezeken kívül főként a ropik, kekszek, csipszek és a pattogatott kukorica elfogyasztásával kerül a transzzsír a szervezetünkbe. A gyorséttermek szívesen használnak magas transzzsírtartalmú készítményeket a sütéshez A Magyar Nemzeti Szívalapítvány szerint egy termék transzzsírtartalma akkor elfogadható, ha egy adag élelmiszerben fél grammnál kevesebb van belőle. (Összehasonlításul: a gyorséttermekben reggelire elfogyasztott fánk, valamint az ebédre kért nagy adag sült krumpli akár 10 grammot is tartalmazhat a veszélyes anyagból.) Mivel sajnos ez rendre nem teljesül, hathatósabb megoldáshoz, szigorú állami szabályozáshoz kell folyamodni – hangsúlyozza az alapítvány. Ez még akkor sem kerülhető meg, ha néhány nagy cég, mint például hazánkban a Fornetti és a McDonalds, önkéntesen transzzsír mentes sütőanyagot használ a termékei előállításához.
|
Hírsor
A hét java
|
|