Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-02-23 17:25:00

Teológia, filozófia, űrkutatás az új honlapon

Űrmisszióra készül a Vatikán

„Ha a Nagy Bumm volt mindennek a kezdete, akkor mi volt azelőtt?” − olvashatjuk majd a kérdést a Vatikán és az olasz tudományos körök készülő, közös honlapján.

A vallás és a tudomány közötti, sok évszázados bizalmatlanság után a honlap beindításának az a célja, hogy az emberek mindkét oldal álláspontját jobban megértsék. A honlapon − ami olaszul és angolul lesz elérhető − a csillagászattól a teológiáig, az űrkutatástól a filozófiáig és a művészetekig találhatók majd információk. A portál három részből fog állni: egy a nagyközönségnek, egy a diákoknak és tanáraiknak és egy a tudósoknak. Az oldalon lesz majd  multimédiás felület kozmológiai résszel, illetve a műholdak és a pilóta nélküli űrszondák által gyűjtött legfrissebb adatok is megtekinthetők lesznek. A vállalkozást a Vatikán és az Olasz Űrügynökség (ASI) közösen működteti.


Nincs mindenre válasz

A program vatikáni kulcsembere Monsignor Gianfranco Basti, a Pápai Lateráni Egyetem filozófia tanszékének dékánja. „Az egyház álláspontja szerint az a cél, hogy megértessék a vallásos emberekkel, hogy a tudósok nem az ellenségeik, és a tudósokkal megértessék, hogy a vallásos emberek nem az ellenségeik” − magyarázta.

Piero Benvenuti, az Űrügynökség csillagásza hisz abban, hogy mindez a valóság megértéséről szól:  –Mindkét félnek az az érdeke, hogy közös nevezőre jussanak az emberiség érdekében. A tudomány a segítségünkre lehet, de nem tud mindenre választ adni, ezt el kell fogadnunk.

A Vatikán fogja felügyelni a honlap teológiai részeit, míg az ASI ellenőrzi a tudományos tartalmakat, például a legújabb európai és amerikai űrutazásról szóló eredményeket.

A katolikus egyház kapcsolata a csillagászattal a XVI. századig nyúlik vissza, amikor XIII. Gergely pápa bizottságot alapított, hogy tanulmányozza a világ keletkezésével kapcsolatos tudományos adatokat. Azóta a Vatikán viszonylagos folytonossággal fenntartotta a csillagászati kutatások iránti érdeklődését: az első csillagvizsgálójukat a XVIII. század végén építették meg, míg 1993-ban adták át a Vatikán fejlett technológiájú távcsövét az arizonai Graham-hegyen. Sok tudós szerint Arizona a legjobb csillagászati helyszín Amerikában.
 

Az egyház és a tudomány nem áll versenyben

A katolikus egyház az utóbbi évszázadokban nagy utat tett meg, s már nem tekint gyanakvással azokra, akik az univerzumot tudományosan próbálják megmagyarázni. Amire tudományos bizonyíték van, azt az egyház szerint el kell fogadni. Amire nincs, ott a hit dönt. Az egyház szerint ezek párhuzamos valóságok, nem állnak versenyben egymással.
– Hiszek Istenben, és ugyanakkor elfogadom Einstein elméletét, miszerint az idő nem öröktől fogva létezett” − vallja Monsignor Basti.

Benvenuti professzor egyetért ezzel a kettős igazsággal. – Nem tudok olyan bizonyítékokat felsorakoztatni a szeretet létezésére, mint a tudósok, mégis tudom, hogy van − mondja.
A csillagász szerint lehetséges, hogy élnek Isten által teremtett, intelligens lények a világűrben, és a földön kívüli élet nem áll ellentétben az egyház tanításaival. Ez az, amiért a Vatikán támogatja a tudományos tényeket és filozófiai magyarázatokat egyaránt felvonultató weboldalt.

Ez a bizonyíték, hogy az egyház szeretné áthidalni a tények és a hit közötti szakadékot: mi az, ami megmagyarázható, és mi az, ami nem. Keresztény hitünk ereje és a tudományos törekvések szigorúsága egyedülálló eszközzé teszi az új honlapot, azzal az üzenettel, hogy amikor az emberiség eredetéről van szó, a bizonyítékok és a hit jól megfér egymással – mondja Benvenuti.
 

E. R.


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.