Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-16 20:40:00

Egyre többen ismerik fel, hogy a káros szokásokon változtatni kell

Új kutatás: az öregedés attól is függ, mit eszünk

Életmódváltással nem csak a test fittségi állapota javul, de az élethossz is döntően nőhet. Egy felmérés szerint az ötvenéves kor akár új kezdet is lehet az ember életében.

Az ötvenes éveikben járó emberek ma már sokkal egészségesebben táplálkoznak, többet mozognak és a növekvő szabadidejüknek köszönhetően sokkal jobban odafigyelnek az életmódjukra, mint húszas éveikben – derült ki a brit Engage Mutual biztosító megbízásából készített felmérésből. Tíz résztvevőből hét ma több időt fordít a testmozgásra, mint fiatal korában. Állították, hogy a korábbi évtizedekhez képest sokkal nagyobb figyelmet szentelnek a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag táplálkozásra, a készételeket pedig egyszerűen elhagyták étrendjükből. Faragó Elvira dietetikus szerint az angol kutatás eredményei Magyarországon nem állnák meg a helyüket, ámbátor azt megerősítette: egyre többen ismerik fel itthon is, hogy korábbi táplálkozási szokásaik kifejezetten károsak voltak.


Minél szegényebb, annál kiszolgáltatottabb

„Szemét kajáknak hívjuk, amikor az étel feldolgozása több kalóriát emészt fel, mint amennyit magában hordoz. Ilyenek a hamburgerek, a gyorséttermi ételek. Aki ilyenen él, az rendszerint fáradtan kel, és soha nem érzi magát igazán kipihentnek.” Faragó szerint a táplálkozási szokások összefüggnek a társadalmi státusszal, a gazdasági erővel is. Minél iskolázatlanabb és szegényebb valaki, annál inkább kiszolgáltatottabb a nagy áruházi láncok által kínált olcsó, de valójában egészségtelen ételeknek. „Az egészséges étel nem olcsó” – mondja, ami szerinte lassítja az életmódváltás hazai elterjedését. „Összességében mégsem vagyok elkeseredett, mert ha az öt évvel ezelőtti magyarországi helyzetet nézem, akkor óriási a fejlődés. Csak öt év múlva is ezt mondhassam…”


Elkerülhetetlen az életmódváltás

Angliában a vizsgálat során megkérdezettek mindössze egyötöde tartotta be fiatalként a napi ötszöri gyümölcs és zöldségfogyasztás íratlan szabályát, míg mostanra ez az arány 75 százalékra nőtt. A többség elismerte, hogy a hosszú munkaidő, a felhalmozási kényszer és a gyerekek utáni futkározások annak idején gátat szabtak az egészséges és testmozgásban gazdag életmódnak. A megkérdezettek több mint felét a súlyproblémák, majdnem egyharmadukat az unokákkal való könnyed lépéstartás, 17 százalékukat valamilyen egészségügyi probléma vezette rá az életmódváltásra.

Ezek az eredmények megcáfolják az öregedéssel kapcsolatos előítéletek nagy részét, és nagyszerű kilátásokkal kecsegtetnek: az ötvenedik életév betöltése után is sok izgalmas év vár a korosodó emberekre. Az egészséges életmód miatt a várható élethossz évtizedekkel nőhet a következő években. Az ötvenes éveikbe lépők új életet kezdhetnek: a gyerekek már kirepültek, az embereknek lehetőségük nyílik arra, hogy a saját igényeiket helyezzek előtérbe, változtassanak az életstílusokon és egészségesebb szokásokat vezessenek be a mindennapjaikba.

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.