Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-12-06 09:00:00

Szűkülő élettér

Turistákra támadó medvék

Fogynak az erdők Japánban, s ezzel szűkülnek a vadonban élő ázsiai fekete medvék életlehetőségei. Egyre gyakoribb, hogy erdőjáró turistákra támadnak: az utóbbi fél évben négy embert martak halálra és mintegy nyolcvanat sebesítettek meg a szigetországban.

Tavaly ősszel járta be a hír a világot a Japánban esett medvetámadásról. Egy szép szombat délután békésen várakozott kilenc turista Gifu tartomány egyik hegyvidéki falujának buszmegállójában, amikor az erdőből rájuk tört egy medve. Az egyenlőtlen küzdelemben négy ember súlyosan megsérült, kórházba kellett őket szállítani. Ezt követően a vérszomjas fenevaddá vált állat egy közeli épületbe rontott be, ahol rázárták az ajtót, majd a vadászok végeztek vele.

Tavaly óta napjainkig Japánból összesen 64 medvetámadásról érkezett jelentés. Az északi Hokkaidó szigetén, ahol az idén már két halálos kimenetelű támadás is történt, eddig mintegy négyszáz medvét lőttek le a vadászok. A Tokiótól északra fekvő hegyvidéki Fukusima tartományban pedig, ahol az állatok több embert is megsebesítettek, százötven, lakott területre tévedt mackót terítettek le.
 

Vadvédelmi szakemberek az élettér beszűkülésével, illetve a klímaváltozással magyarázzák a helyzetet. Az idei rendkívül meleg és aszályos időjárás miatt ugyanis alig maradt élelmük a szinte mindenevő medvéknek; éhségükben indultak el az egyébként emberkerülő állatok a lakott településekre, és támadtak rá a lakosokra.


(valló)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.