Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-12 19:00:00

A megfelelő oktatás jó hatással van az egészségre

Tudósok szerint a tanulás a hosszú élet titka

Az alacsonyabb iskolázottságú emberek gyorsabban öregszenek − állítja egy 400 fő részvételével elvégzett, reprezentatív vizsgálat eredményeiről készült tanulmány.

DNS-vizsgálatok megállapították, hogy amíg az egyetemi diplomával rendelkező felnőtt lakosság körében hosszabb a várható élettartam, addig a kevesebbet tanulók sejtjei gyorsabban öregednek. Szakértők szerint a megfelelő oktatás elősegíti az egészséges életvezetést.

A Brit Szív Alapítvány a Brain, Behaviour and Immunity (Agy, Viselkedés és Immunitás) című magazin Londonban végzett vizsgálatára hivatkozva megerősítette, hogy egészségügyi szempontból is indokolt kezelni a társadalmi egyenlőtlenségeket, hiszen az egészségügyi és a társadalmi-gazdasági helyzet szorosan összefügg.

A szegények között többen dohányoznak, kevesebben sportolnak, és kevesebben kapnak jó minőségű egészségügyi ellátást, a tehetősek között mindez fordítottan igaz. A tanulmány viszont azt sugallja, hogy az oktatás inkább meghatározza az ember hosszú távú egészségét, mint az aktuális jövedelmi és szociális helyzete. A kutatók azt sugallják: az oktatás elősegíti, hogy az emberek jobb egészségügyi döntéseket hozzanak életük során, és a jól képzett emberek valószínűleg jobban tudják kezelni a stresszhelyzeteket.

Andrew Steptoe kutatásvezető, a University College London professzora megerősítette, hogy a vizsgálatok szerint az alacsony szociális státus felgyorsítja a sejtek öregedését, és az emberi élet korai szakaszában kapott oktatás sokat segíthet a fittség megtartásában. A professzor munkatársai több mint 400, 53−75 éves kor közötti férfit és nő vérmintáját vizsgálták meg, és lemérték a DNS-szakaszaik (az úgynevezett telomerek) hosszát.

 Ezek a szakaszok védenek a sérülésektől; a rövidebb telomerek a gyorsabb testi öregedést jelzik. Az eredmények azt mutatták, hogy az alacsonyabb iskolázottságúak között jelentősen rövidebb telomerek mérhetők. A vizsgálat kimutatta, hogy a korábbi véleményekkel ellentétben a telomerek hosszára nincs hatással a társadalmi-gazdasági helyzet.

Stephen Holgate professzor, a brit Medical Research Council (Orvosi Kutatási Tanács) egyik vezetője a 400 fős kutatásról így nyilatkozott: „Alátámasztja a hosszú távú oktatás fontosságát: az élet korai szakaszában szerzett tapasztalatok hatással bírnak a későbbi egészségre. Bár minden kétséget kizáró megállapítást nehéz tennünk, az biztosnak látszik, hogy a magasabb szintű oktatás több haszonnal jár az egyén későbbi életében, mint a kedvező munkaerőpiaci lehetőségek.”

Jeremy Pearson professzor, a Brit Szív Alapítvány orvos igazgatója hangsúlyozta a kutatás megállapításait: azért, hogy kezeljük a betegségeket, először is a társadalmi különbségeket kell rendbe tennünk. Mint mondta, nem elfogadható, hogy a rossz kereseti viszonyok vagy az alacsony oktatási színvonal az emberek egészségét veszélyeztesse!

 

Forrás. BBC
FV


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.