Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-09-23 11:20:00

Mégsem a fény a leggyorsabb az univerzumban?

Tudományos áttörés: Einstein tévedett

Úgy tűnik, Einstein tévedett – egy nemzetközi tudóscsoport a fény sebességénél gyorsabban haladó részecskéket fedezett fel.

Antonio Ereditato, aki a genfi CERN részecskefizikai központjában dolgozik, a Reuters-nek elmondta, hogy a három éve folyó mérések során olyan neutrinókra bukkantak, amelyek a fénynél 60 nanomásodperccel gyorsabban mozognak a Genf és az olaszországi Gran Sasso közötti 730 km-es távolságon.

Nagyon magabiztosak vagyunk az eredményeinkben, ugyanakkor szükségünk van rá, hogy más kollégák is megerősítsék őket - mondta a tudós.

Amennyiben megerősítik, a felfedezés felfordítja Albert Einstein 1905-ös speciális relativitáselméletének kulcsfontosságú részét, amely szerint a világegyetemben semmi sem mozoghat gyorsabban a fénynél.

Fontos leszögezni, hogy senki nem jelentett be felfedezést, a relativitáselmélet még nem lett megkérdőjelezve - mondta el James Gillies, a CERN szóvivője az io9-nak. Gillies szerint az OPERA kísérlet során olyan eredményt kaptak, amit nem tudnak megmagyarázni, ezért alaposabb vizsgálatnak veti alá, ami remélhetőleg másik labortól származó független mérésekkel is alátámasztja majd a kapott értékeket.

Az OPERA kísérletet – amelyre Gillies hivatkozik – azért tervezték, hogy megvizsgálják a neutronoszcilláció jelenségét, amikor a lepton néven ismert elemi részecskék spontán módon egy bizonyos tulajdonságú szubatomi részecskéből (a müon-neutrínóból) másikká alakul (tau-neutrínóvá).

Az OPERA kísérletben tiszta müon-neutrínóból álló energiasugárral dolgoztak. Ez a sugár 732 kilométert tett meg az olaszországi Gran Sassóban található földalattti laborba, ahol a tudósok azt vizsgálták, hány darab alakult át az eredeti müon-neutrínóból oszcillált tau-neutrínóvá.

Az OPERA detektor a Gran Sassóban található földalatti laborban. Felforgathatja az eddigi tudásunkat az univerzumról.

A neutrinóknak mindössze 2.3 miliszekundumba telt eljutni Genfből Gran Sassóba. Ugyanakkor a kísérlet során Ereditato és kollégái észrevették, hogy a neutrinók folyamatosan a másodperc 60 milliárdod részével korábban érkeztek a vártnál, vagyis 60 nanoszekundummal gyorsabban haladtak a fénynél.

A BBC szerint Ereditato látszólag hihetetlennek nevezte az eredményt, de miután a mérést 15.000 alkalommal ismételték meg, talán már nem is olyan elképesztő.

Az álmom, hogy másik, független kísérlet is igazolja az eredményeket, akkor megkönyebbülök – mondta Ereditato. Mi nem állítunk semmit, csak azt szeretnénk, ha a tudományos társadalom segítene megérteni az őrült eredményünket – mert ez bizony érthetetlen. A következmények pedig nagyon is komolyak lehetnek - tette hozzá.

A csapat úgy döntött, hogy online is elérhetővé teszik eredményeiket, hogy más fizikusok is közelebbről megvizsgálhasák és ellenőrizhessék az eredményeket és ma délután négytől szemináriumot tartanak a CERN-ben, hogy megvitassák a felfedezést. A szemináriumot élőben közvetítik a webcast.cern.ch oldalon.
 

– mi –/ io9.com

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.