Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-09-02 21:00:00

Földközpontúság-terjesztők: akiket nem zavarnak a tudományos tények

Tényleg a Nap forog a Föld körül?

Egy konzervatív katolikus csoportosulás szerint újra kéne gondolni a heliocentrikus világképet, azaz hogy a Föld forog a Nap körül. Nem csak tudósok, de keresztény gondolkodók is botrányosnak tartják az ötletet.

Vannak, akik azt hiszik, körülöttük forog a Föld – nem azért mert ennyire önzőek, hanem mert ezt diktálja a hitük. Néhány konzervatív római katolikus a Biblia egy tucatnyi szakaszát és a korai egyházi tanokat idézi annak igazolására, hogy a Föld a világegyetem központja – évszázadokkal ezelőtt ezen az elméleten csapott össze az egyház és Galileo Galilei. Az eléggé zavaros mozgalom azok között talál követőkre, akiket megnyugtat, hogy a korai egyházi dogmáknak még mindig vannak rendületlen védelmezői. Az illinoisi James Phillips szerint viszont „ez szégyenletes a modern egyházra nézve, mert a világ többé-kevésbé együgyűnek tartja a geocentrizmust és azokat, akik hisznek benne.”

Phillips az Oak Park-i Szeplőtelen Miasszonyunk Templomba jár, ezt az egyházközséget pedig az a X. Szent Piusz Társaság irányítja, amelyik elutasítja az 1962-65-ig tartó II. Vatikáni zsinat valamennyi reformját. Azzal, hogy kétségbe vonják a modern tudomány alapvetéseit, a Földközpontú világegyetem támogatói éppen azt az egyházat hozzák nehéz helyzetbe, amit szolgálni és óvni szeretnének. „Fogalmam sincs, kik ezek az emberek – mondja Guy Consolmagno, a Vatikáni Obszervatórium szóvivője. – Komolyan beszélnek, vagy egy színdarabba csöppentünk?”

A Földközpontúság terjesztői azt állítják, hogy a heliocentrikus világkép – az a többszázados múltra visszatekintő tudományos konszenzus, hogy a Föld forog a Nap körül – az egyház befolyásának megsemmisítésére törő összeesküvés. Robert Sungenis egy olyan mozgalom vezetője, amely a tudományt a heliocentrikus világkép újraértékelésére akarja rábírni.

„A heliocentrizmus veszélyessé válik, ha igaz rendszerként tüntetik fel, amikor pedig hamis – állítja. A hamis információk szerinte hamis eszméket szülnek, a hamis eszmék pedig törvénytelen és erkölcstelen cselekedeteket, ezért tart itt a világ… Galilei előtt az egyház irányította a világot, a kormányok és a tudományos intézmények őt szolgálták – vélik...

 

Az 1250-es évekbe vágynak

Sungenis nem magányos harcos. Múlt ősszel kíváncsiskodók, szkeptikusok és támogatók százai vettek rész a Galilei tévedett, az egyháznak igaza volt című, az indianai Notre Dame egyetem kampuszának közelében megrendezett konferencián. A Notre Dame az egyik legrangosabb amerikai katolikus egyetem, érthető, hogy asztrofizikusai nem nagyon lelkesedtek az ötletért, hogy a náluk táborozó csapat egy okkal kihalt elmélet feltámasztásán munkálkodik. „A geocentrizmusnak eljött, majd elmúlt az ideje – mondja Peter Garnavich, asztrofizika professzor. – Vannak, akik az 1950-es évekbe akarnak visszamenni, mert akkor minden jobb volt. Ezek az emberek pedig az 1250-es évekbe vágynak.” Garnavich szerint a geocentrizmus elmélete csúnya áthágása a tudomány és egyház szigorú szétválasztásának. Az egyik a „miért” a másik a „hogyan” kérdésre ad választ, és a kettőnek sosem lenne szabad találkoznia – véli.


Galilei védekezni kényszerül. Kép innen.

A geocentrikusok azonban azt állítják, az elméletnek létezik tudományos bizonyítéka, ahogy annak is, hogy Isten hat nap alatt teremtette a világot. A Szentírásban áll a bizonyíték, hogy a Föld a világegyetem központja – mondja Sungenis, és példaként Józsué könyve 10. fejezetének 12-14 szakaszából idéz: „És megálla a nap, és vesztegle a hold is, a míg bosszút álla a nép az ő ellenségein… És megálla a nap az égnek közepén és nem sietett lenyugodni majdnem teljes egy napig.”

Ken Ham, a petersburgi (Kentucky) Teremtés Múzeum (az amerikai kreacionisták kegyhelye) alapítója viszont úgy gondolja, hogy a Biblia nem szól a Földközpontúságról. „A bolygók, a naprendszer és a világegyetem születésének tana és a jelenlegi mozgásukról és kapcsolódásaikról való elmélet két külön dolog – mondja. – A Biblia nem geocentrikus és nem is heliocentrikus. Nem esik benne szó a naprendszer szerkezetéről.” Ham a természettudományi múzeumok alapeszméit kezdi ki azzal, hogy vitatja az evolúciót, Sungenis ugyanezt teszi a planetáriumokkal, köztük a Vatikáni Obszervatóriummal is. De a már idézett Consolmagno azt mondja, pusztán a feltevés, hogy Galilei tévedett, elég jól illusztrálja az elmélet tudományos hiteltelenségét. „Természetesen ma már sokkal árnyaltabb ismereteink vannak a világegyetemről, mint 400 éve Galileinek voltak – mondja. – Remélem, a következő 400 év ugyanennyi fejlődést hoz majd.”

 

Forrás: Chicago Tribune

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Égi jel
  • Ezt okozta az elmúlt tíz év legnagyobb mágneses vihara
  • Ma érte el a Földet a legintenzívebb napkitörés!
  • Égi katasztrófa: kihunyt a Naphoz hasonló csillag
  • Már nem kell tartanunk az űrszondától
  • Hamarosan elrobog felettünk az űrszonda
  • Lázban tartja a világot az űrszonda
  • Ő a világűr legújabb „sztárja”
  • Megvan, hogy mikor csapódik be az űrszonda
  • Valós veszély! Magyarországra zuhan a műhold?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.