Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-04-07 17:52:00

Bírálói szerint az elismerés a vallást népszerűsíti

Támadják a Templeton-díjat elfogadó asztrofizikust

Szemére vetik Martin Rees brit asztrofizikusnak Nobel-díjas pályatársak, hogy elfogadja a "vallási Nobel-díjként" emlegetett Templeton-díjat.

A John Templeton presbiteriánus üzletember által 1973-ban életre hívott díj kitüntetettjének nevét szerdán jelentették be. Az indoklás szerint Martin Rees kutatásainak "természete" miatt részesül az elismerésben; a Templeton nevét viselő alapítvány méltatásában úgy fogalmazott, a brit tudós a lét legalapvetőbb kérdéseit igyekszik megoldani munkájában.

Brit tudósok viszont úgy gondolják, az asztrofizikusnak nem lenne szabad elfogadnia a díjat, amellyel nézetük szerint az alapítvány a vallást akarja elősegíteni.
"Ez rossz hír a Royal Society, Nagy-Britannia, egy világi ország számára" - fogalmazott Harry Kroto Nobel-díjas kémikus, a díjazott kollegája - utalva arra, hogy Martin Rees 2010-ben elnöke volt a brit tudományos akadémiaként ismert Royal Societynek.

A Templeton-díj arra használja fel a tekintélyes tudósokat, hogy úgy tegyen, minta létezne konszenzus, mintha lenne egyfajta Nobel-díj a vallás és a tudomány határán - mondta Kroto. Az élenjáró tudósok 90 százaléka azonban ateista, aki szabadon gondolkozik és aki számára az igazságot csak a tudomány határozza meg - fűzte hozzá.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Richard Roberts orvosi Nobel-díjas kutató. A Templeton Alapítvány csak a vallás propagálásának lehetőségét keresi - hangoztatta. "Azt gondolom, szörnyű", hogy Rees elfogadja a díjat - jegyezte meg.
Martin Rees eddig nem reagált az őt ért bírálatokra, és a tervek szerint június 1-jén átveszi a Buckingham-palotában a rangos elismerést, amely a vallás és a tudomány közötti párbeszédet hivatott előmozdítani.


(mti)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.