Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-06-26 21:20:00

A tudósok szerint akkor sem kell félni, ha a becsapódik

Száguld a Föld felé a kisbolygó, holnap fél tízkor ideér!

Hétfő reggel 9:26 körül egy iskolabusz-méretű aszteroida közelíti meg a Földet.

A 2011 MD névre keresztelt, fénylő felületű kisbolygóra teljesen véletlenül, Új Mexikóban figyeltek fel egy robottávcső segítségével, amely eredetileg a Föld-közeli kisbolygókat figyeli. Bár a tudósok szerint nincs ok aggodalomra, a massachusetts-i Minor Planet csillagászati központ figyelmeztetést adott ki.

Az új-mexikói észlelés óta a világ több pontján megerősítették az égi jelenség közeledtét, többek közt a nagy-britanniai Peter Birtwhistle is, aki már le is fotózta a feltehetően 9-30 méteres aszteroidát.  A zuhanó kisbolygó Antarktiszhoz lesz közelebb, 3218 kilométerre Dél- Afrika délnyugati partjaitól. Európából nem, de Dél-Amerikából akár amatőr távcsővel is meg lehet majd nézni a zuhanó szikladarabot.


Akkor sem kell félni, ha mégis becsapódik

A NASA igyekszik mindenkit megnyugtatni: még ha valamilyen oknál fogva is a Földbe csapódna a viszonylag kis méretű (mindössze egy busznyi) aszteroida, akkor sem történne katasztrófa. A tudósok elmondása szerint ha a kisbolygó belépne a Föld légkörébe, akkor annak jó része elégne, tűzcsóvát hagyva maga után. A megmaradt részek szétszakadnának apró darabokra és csak akkor tennének kárt, ha közvetlenül csapódnának valakinek.


Több veszély leselkedik ránk, mint gondolnánk

 A csillagászok 1937 óta jegyzik a Földet megközelítő aszteroidákat, azóta 210 ezer kisbolygó táncolt el a Föld mellett. Az első ilyen aszteroidát Hermesről, a görög mitológiában szereplő, utazók istenéről nevezte el feltalálója, Karl Reinmuth. A csillagászok ezidáig kézlegyintéssel reagáltak arra, hogy egy-egy ilyen kisbolygó akár el is találhatja a Földet. A technológia fejlődésének köszönhetően kiderült, hogy az aszteroidák többsége igen közel merészkedik bolygónkhoz, jó példa erre akár a hétfőn elsüvítő 2011 MD is.

Bár a Föld gravitációs ereje eltéríti ezeket az óriássziklákat, a NASA a jövőben már nem bízna a véletlenben: jelenleg azt tervezik, hogy elindítanak egy szondát, hogy látogasson meg egy ilyen potenciálisan veszélyes Föld-közeli objektumot és hozzon mintát arról a Földre visszatérve. Ezzel misszióval az OSIRIS-Rex aszteroida szondát indítanák el 2016-ban, hogy találkozzon az1999 RQ36 kisbolygóval 2020-ban.

 

mi, csmonitor.com

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Világvége
  • Nincs is olyan messze a világvége?
  • A világvége tíz forgatókönyve
  • Katasztrófafővárost építene Japán
  • Képek: A tetoválás, amiért halál jár
  • A „megváltási program befejeződött”: világvége október 21-én?
  • A keresztényszociálisok kívül tudnák a „latrokat”
  • Világméretű feszültséget okoz a vízválság
  • Agymosással vádolják a tiszteletest
  • Új világválság jön: a Világkereskedelmi Szervezet a kormányokat okolja
  • Túléljük a válságot? A jövőkutatás professzorát kérdeztük

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.