Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-03-30 07:30:00

Évi 22 milliárdos haszon

Rohamosan pusztulnak a méhek – összeomlik a mezőgazdaság?

Több évnyi bizonytalanság után nyilvánvalóvá vált, hogy nem a klímaváltozás, és nem ismeretlen új kór áll az egyre fenyegetőbb, méhpusztulás mögött, hanem egy Ázsiából behurcolt méhatka.

Német kutatók széleskörű vizsgálatokkal igazolták, hogy a világ minden táján egyre aggasztóbb méreteket öltő méhpusztulás első számú oka nem más, mint az ázsiai Varroa milbe nevű atka (amit a magyar méhészek egyszerűen csak varróatkának neveznek). Öt éven át mintegy 120 méhész több mint 1200 kaptárját vizsgálták meg Németországban, eredményeiket a Deutsches Bienen-Monitoring című kiadványban tették közzé.

Az emberiség elhitette magával, hogy a 21. század technológiai fejlődése révén független lehet a természettől. A méhek pusztulása azonban, amely már négy kontinensre terjedt ki, megmutatta, hogy ha lehet, a korábbinál még jobban, nem pedig kevésbé függünk a természettől – figyelmeztetett Achim Steiner az UNEP (az ENSZ Környezetvédelmi Programja) igazgatója a német tanulmány ismertetésekor.

A helyzet azért vált valóban egyre drámaibbá szerte a világon, mert a száz legfontosabb haszonnövény közül hetvennek a beporzása  a méhektől függ. Pusztulásuk kétségessé teszi a beporzást, visszaveti a termést. (Szakértők szerint csak Európában a méhek által termelt érték meghaladja az évi 22 milliárd eurót.) És noha Einstein jóslata – amely szerint, ha az összes szorgos kis rovar kipusztulna a világon, azt csak négy évvel élné túl az emberiség – talán eltúlozza a bajt, azért nem lenne jó eljutni odáig, hogy ennek igazságtartalmáról a gyakorlatban kelljen meggyőződnünk.

A méhek és méhészek első számú közellensége tehát az ázsiai méhatka, ez a parazita tizedeli már évek óta a kaptárak lakóit. A kártevő a fejlődő rovarokba fészkeli be magát, és szövetnedvükkel táplálkozik, miközben további kórokozókat terjeszt. Az atka így egész méhcsaládok (kaptárak) teljes pusztulását is előidézheti.

A méhek a szarvasmarhák és a sertések után a világ harmadik legfontosabb haszonállatának számítanak. Természetes tehát, hogy a szakemberek világszerte kutatásokat folytatnak, és szót emelnek érdekükben. (Az év elején például Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is figyelmeztette Brüsszelben kollégáit a méhpusztulás állapotára.) Friss hír, hogy Franciaországban néhány héten belül létrehoznak egy laboratóriumot és programot dolgoznak ki a méhek védelmére, a pusztulás megállítására.

A BASF növényvédő szereket (is) gyártó vegyipari vállalat a kanadai NOD szervezettel (a mézelő méhek egészségmegőrzésére és védelmére alakult társasággal) együttműködve kifejlesztette azt a készítményt, amely célzottan képes elpusztítani a fejlődő rovarokon élősködő Varroa atkát. Az MAQS nevű új szer (biológiailag lebomló) műanyagcsíkokban tartalmazza a hatóanyagot, amely áthatol a méhsejteken, és szaporodási helyükön pusztítja el az élősködőket.
 

Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.