Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-20 17:04:00

Félmillió gyerek szorul hazánkban mentális segítségre?

Riasztóan nőtt az öngyilkos tinédzserek száma

Három év alatt negyven százalékkal nőtt a gyermekek által elkövetett öngyilkosságok száma; félő, hogy a helyzet rosszabbodni fog.

2009 óta negyven százalékkal nőtt a gyermekek által elkövetett öngyilkosságok száma Magyarországon. Az előző esztendőben ötven fiatalkorú vetett véget az életének, ám az effajta gondolatokkal több ezren foglalkoznak aktívan – derül ki a statisztikákból.

A mindennapi.hu szakértők elmondásából úgy értesült, hogy a mintegy 2,8 millió magyar gyermekből legalább félmillióan szorulnának mentális segítségre, ám gyermekpszichiátriai ellátást jelenleg mindössze 18 ezren kapnak. A Magyar Gyermek- és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély-szolgálathoz egy évben öt-hatezer hívás érkezik öngyilkosság gondolatával foglalkozó fiataltól. Becslések szerint itthon legalább százezer olyan fiatal él, aki valamilyen szorongásos problémával küzd, és úgy érzi, gondjait senkivel sem tudja megosztani.

Noha pontos adataink nincsenek, a szakemberek becslése szerint egy esztendőben legalább félezer öngyilkossági kísérletet hajtanak végre 18 év alattiak, és ez a rémisztő szám várhatóan tovább növekszik. A negatív folyamat hátterében több tényező áll, ám a legfontosabb a közösségek szétbomlása, és ezzel párhuzamban az öngyilkosságra buzdító internetes közösségi oldalak térhódítása.

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.