Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-06-01 15:20:00

Ártatlanok az uborkák!

Rettegés Európában: az E. coli a nőket öli

Ártatlannak bizonyultak az uborkák a jelenlegi járvány kirobbanásában. Szomorúbb azonban a tény: az E. coli elsősorban a nők szervezetét támadja meg.

A különösen gonosz, Európában immár több mint tucatnyi áldozatot szedő E. coli-járvánnyal kapcsolatban több mítosz is kelt az utóbbi napokban, Németországban makacsul tartja magát az a nézet, hogy a kórokozó elsősorban a nők szervezetét veszélyezteti. Az köztudott, hogy a fertőzés miatt Németországban meghalt személyek zöme felnőtt nő. A legtöbb járvány elsősorban a gyermekek életére veszélyes, hiszen az ő szervezetük immunrendszerében még kevéssé fejlődhetett ki ellenállás az ételmérgezésekkel szemben.


Goebel módszerével kutatnak

Az egyik elmélet szerint a fertőzés áldozatai leggyakrabban olyan személyek, akik az egészséges táplálkozás elkötelezettjei, elsősorban egészséges dolgokat fogyasztanak alacsony kalóriatartalmuk, vagy természetes összetevőik miatt. Az uborka épp ilyen táplálék. Ám az új fertőzés kutatói figyelmeztetnek: ez a nézet elképzelhető, hogy túlságosan leegyszerűsíti a problémát.

Ulf Goebel, a berlini Charite egyetemi kórház munkatársa szerint el tudtak különíteni egy olyan baktériumtörzset, ami specifikusan a nők szerveit támadja meg és nem terjed tovább férfiakban (ráadásul ez a törzs csak bizonyos etnikai csoportokat fertőz, másokat nem). Meglepő, de az E. coli-fertőzés előző kitörésénél, amit 1994-ben regisztráltak az Egyesült Államokban, az áldozatok túlnyomó többsége szintén nő volt, ráadásul döntően 36 évesnél nem öregebb személyek.


DNS-tesztek

Amennyiben a jelenség magyarázata egyszerűen az, hogy az E. coli baktériumtörzs a női szervezetet részesíti előnyben, megcáfolódik az „egészséges eledel”-teória. Zavaró lehet azonban, hogy a német hatóságok, melyek korábban bejelentették: a kórokozó hordozója spanyol uborka lehet, most kimutatták, hogy az inkriminált zöldségekból egy teljesen más E. coli-törzs mutatható ki. Ez azt jelenti, hogy immár bizonyos: az uborkák nem tehetőek felelőssé a jelenlegi járvány kirobbanásáért…

Mindez azonban súlyosabb következtetéseknek adhat alapot, hiszen ebben az esetben feltehető, hogy egész országok mezőgazdasági terménykészlete fertőzött, akkor pedig akár össze is omolhat a zöldségkereskedelem. Így minden, a járvánnyal kapcsolatos információ ezrek megélhetését fenyegeti – érthető hát a spanyol felháborodás a korábbi, német vádakkal kapcsolatban. Érthető volt hát a rettegés Európa többi uborkatermelő országában is.

A járvánnyal kapcsolatos információk egyértelműségének hiánya sok, más gyanút is ébreszt, egyes fogyasztók ugyanis egyszerűen semmiféle növényi élelmiszert nem vásárol, hiszen nem tesznek különbséget egyes zöldségek származási forrása között. Ami egyértelmű: az okok feltárása mind sürgetőbb.

Jelenleg óriási összegek befektetésével, a legkorszerűbb módszerekkel próbálják azonosítani a fertőzés forrását, a kutatásokat elsősorban a baktérium DNS-ének tanulmányozására fókuszálják. Ám az igazi áttörést annak az összegzése hozhatja, hogy kiderítsék: a fertőzöttek mit és mikor ettek – állítja Goebel.

 

BBC News/ Illyés Szabolcs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.