Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-02-25 14:22:00

Edd magad egészségesre!

Rejtélyes szuperélemiszerek: csodagyökér, varázsbogyó

Gyümölcsök, zöldségek, magvak, gyökerek közül kerülnek ki a Föld legtáplálóbb élelmiszerei. Többségükről még csak nem is hallottunk.

Mint minden zöldség és gyümölcs, a Föld legtáplálóbb élelmiszerei is nyersen fogyasztva a legértékesebbek. A szervezetünk számára fontos enzimek is csak a nyers élelmiszerekben aktívak; ezeknek is erőnlétünk megtartásában van nagy szerepük. Néhány olyan élelmiszert számon tart a modern táplálkozástudomány, amelyeket a bennük nagy mennyiségben jelen lévő értékes anyagaik révén szupertáplálékoknak tekinthetők. Ezek, noha a Földünk legkülönbözőbb tájain teremnek, és részben nálunk is elérhetők, a szélesebb közönség számára mindeddig ismeretlenek maradtak. Sokféleségük mutatja, milyen hihetetlen gazdaságban terem a Föld a testünk számára különlegesen tápláló növényeket.

Goji bogyó. A kínai ördögcérna piros termése talán Földünk éltető tápanyagokban leggazdagabb gyümölcse, ezért is említjük az első helyen. Szinte teljes értékű fehérjeforrás, 18 féle különböző aminosavat, 21 nyomelemet, egy sor B-vitamint, E-vitamint és immunerősítő poliszacharidokat tartalmaz. A piros bogyók, amelyeket többnyire aszalvány formájában lehet kapni, ízletesek is, Kínában évezredek óta ismerik és élnek vele. Sok egyéb jó tulajdonsága mellett megköti a sejtekben az öregedésért felelős szabad gyököket, így sokáig frissen, fiatalon tartja a szervezetet. 

   Goji bogyó

A közönséges, vagy kínai ördögcérna, avagy líciumcserje bogyói gazdagok antioxidánsokban, és megszámlálhatatlan módon ösztönzik a szervezet vitalizálódását: a megfelelően elkészített Goji-ital támogatja a regenerációt; immunerősítő; javítja az emlékezőképességet; fokozza a férfierőt; segít fenntartani az egészséges keringési rendszert; segít megőrizni a látást, normalizálja a vércukor-, és  koleszterinszintet; enyhíti a fejfájást és a szédülést; csillapítja a stresszt és az idegességet; javítja az alvás minőségét; elősegíti az egészséges máj- és veseműködést, az emésztést; támogatja a fogyókúrás folyamatot; csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát; enyhíti a változó kori tüneteket; erősíti a csontokat és az izmokat; segít aktiválni a gyulladáscsökkentő enzimeket; segít megelőzni a korai öregedést. 

 

A perui cseresznye feltűnt a hazai piacokon is

Perui cseresznye vagy Physalis bogyó, a dél-amerikai Peru területéről, az Andok hegységből származik, a narancssárga bogyótermés íze édes-savanykás. Fehérjetartalma igen magas, és P-vitaminban is gazdag, emiatt is értékes. Még a gyümölcsben megbújó apró magvak is hasznosak: emésztést könnyítő, enyhén hashajtó hatásúak.

A Maca vagy perui gyökér, szintén az Andokban honos növény, amelynek gyökerét fogyasztják. A perui maca gumóit az emberek már több ezer éve termesztik. Az Andok magas hegyvidékein élő lakosok táplálékának fontos részét alkotta, de értékes kereskedelmi árucikket is jelentett számukra. Jótékony hatásának köszönhetően a felsőbb társadalmi osztályok táplálékává vált. Sok évszázaddal később a maca értékes tulajdonságairól a spanyol hódítók is meggyőződhettek. Hatásáról szerzett ismereteiket magukkal vitték Spanyolországba, és így a maca egyenesen a királyi család asztalára került. Később viszont feledésbe merült ez az értékes növény, csupán néhány perui közösségben ismerték. Így volt ez egészen a múlt évszázad hatvanas éveiig, amikor is perui, német és amerikai tudósok tanulmányozni kezdték a maca gumóit, mint az „Andok elveszett kincsét”. Klinikai és laboratóriumi vizsgálatok egyaránt alátámasztották jótékony hatását és így világszerte óriási érdeklődés kelt a maca iránt.

Igen értékes fehérjéket, sok esszenciális aminosavat tartalmaz, ezen kívül sokféle ásványi anyagot, vitamint, telítetlen zsírsavakat. Immunerősítő, általános serkentő hatású, javítja a fizikai állóképességet, és egyben a szellemi teljesítőképességet is. Különösen ajánlják mindazoknak, akik termékenységi problémákkal küzdenek, illetve krónikus fáradtságtól szenvednek.

A macagumók újra felfedezett csodaszerei a terméketlenségnek 

A Szibériai cédrusmagvakat Szibériában és Mongóliában évszázadok óta kedvelik mint csemegét fogyasztják a fenyőmaghoz hasonló, finom íze miatt. A cédrusmagvak foszfatid/foszfortartalma meghaladja más növények magvaiét. Ebből a szempontból a cédrusmagvak az „Észak szójababjának” tekinthetők, hiszen csak a szójabab tartalmaz ehhez hasonló mennyiségű foszfatidot. Azon kívül, hogy fontos nyomelemeket tartalmaz, a cédrusolaj elősegíti a nehézfémek kiválasztását a szervezetből.A tudósok nemrégiben megerősítették, hogy a cédrusmagvak csökkentik az indítékszegénységet és a krónikus fáradtságot, növelik a vérsejtek számát, és szerepet játszanak a tuberkulózis megelőzésében. Rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban, de nyomelemek, valamint E-vitamin is bőven található benne.

 

 A szibériai cédrusmagvak nemcsak finomak, kivételes hatásuk van az egészségre

Camu-camu, az Amazonas vidékéről származó cserje gyümölcse. A termés 50 százalékban nagyobb mennyiségben tartalmaz C-vitamint, mint a narancs vagy a citrom.

 

   Camu-camu gyümölcs 

Egyéb fontos anyagai révén éberen és vidáman tartja az embert, javítja a kedélyét, oldja a feszültségét és erősíti az összpontosító képességét. Nagy mennyiségű antioxidáns tartalma révén segíti a szervezet saját védekező rendszerének működését a szabad gyökök elleni küzdelemben.


Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.