Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-08-10 14:30:00

Amerikában csaknem csodaszerként kezelik a repceolajat

Rákot előzhetnénk meg vele, mi gépekben égetjük

A káposztarepce megszokott látvány szántóföldjeinken: a hatalmas hazai termésmennyiség csaknem egészéből biodízel készül, pedig egy amerikai kutatás kimutatta: étkezési olajként használva a vastagbélrák megelőzésére is alkalmas.

Az étkezési olajok fogyasztásának mind nagyobb szerepet szánnak az egészséges táplálkozás kutatói világszerte. A mediterrán országokban évezredes hagyománya van az olíva, szőlőmag- és más különös olajok napi szintű használatának, míg érdekes módon a magyar étkezési kultúrából ez a változatosság csaknem kiveszett: szinte egyeduralkodó a napraforgóolaj használata, pedig világszerte elismert étkezési olaj-alapanyag terem kis túlzással „minden második” szántóföldi parcellán – amit külf9öldre adunk el, hogy gépekben égessék el az élettanilag kedvező hatású vegyületeket. Utánajártunk: milyen biológiai hatása is van a nálunk szinte kizárólag energiacélra szánt növényi olajfélének.


Pedig a vastagbélrák ellen is használhatnánk

– Kísérleti állatokban csökkenti a vastagbéldaganatok méretét a repceolaj és előfordulási gyakoriságát: számolt be a Dél-Dakotai Állami Egyetem gyógyszerész karának professzora, Chandradhar Dwivedi, aki tanulmányában részletezte: kísérleteik alapján a repceolaj patkányonként csaknem 60 százalékkal csökkentette a daganat előfordulási gyakoriságát, az előforduló tumorok méretét pedig 90 százalékkal szorította vissza. A kutatók úgy vélik, a repceolaj használata a mindennapos főzésben védelmet nyújthat a vastagbélrák kialakulásával szemben.

A repceolajról néhány évtizede még ennek ellenkezőjét is feltételezték magas erukasav tartalma miatt. A régen általánosan használt fajták magolaja akár 50 százalékban is tartalmazott hosszú láncú zsírsavakat, úgynevezett erukasavat. Az erukasav lerakódik az emberi (és állati) szervezetben, ahol nehezen bomlik le, megjelenik a szívizomban, és az állatkísérletek szerint károsíthatja azt. E hátrányok kiküszöbölése érdekében Kanadában 1965-ben olyan repcefajtákat nemesítettek ki, amelyek olajában nincs se erukasav, se eikozénsav. Később védjegyet jegyeztettek be ennek a fajta repcének a megjelölésére.


Fejlesztett olajok

A sütésre használt étolajok kezelésével számos probléma adódhat: kettős kötéseik miatt könnyen avasodnak, ezért előállításuk során tisztítják, hidrogénezik azokat. Emiatt viszont az egészségre ugyancsak káros hatású transzzsírsavak keletkeznek. A gyorséttermekben, de a háztartásokban is hasznos lenne a sütésnél magas olajsav tartalmú olajokat használni. A kutatók már jó eredményeket értek el: napraforgónál és szójánál 80 százalék fölé vitték ennek arányát. A Szegedi Gabonakutató Kft. legújabb, nagy olajsav tartalmú napraforgó hibrideknél 80 százalékot meghaladó mértékben sikerült növelni az olajsav tartalmat. Egy új repce fajtajelöltnél elérték a 74 százalékos olajsav-tartalmat.

– Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben 30 ezer hektárról, 260-300 ezer hektárra, tehát nagyjából tízszeresére nőtt a repce vetésterülete – mondja Falusi János, repcenemesítő, hozzátéve, hogy az itt termett repce túlnyomó része magként hagyja el az országot és biodízel lesz belőle, Étkezési célra általában azokban az országokban használnak repceolajat, ahol a napraforgó nem terem meg. A magyarok nem nagyon szeretik a repceolaj ízét, étkezési célra nekem is szimpatikusabb a napraforgó olaj – teszi hozzá a repcenemesítő. Az üzletek polcain is legfeljebb elvétve lehet Magyarországon repceolajat találni. Gyógynövény boltokban olykor hidegen sajtolt változata elérhető.


A len haszna

Falusi János az olajnövényekről szólva még megemlíti, hogy nagyon jó hatású zsírsavai vannak az olajlennek. A sok kettős kötés előnyös az ember számára, de csak frissen, például lenmagként, vagy csíraként fogyasztva. Egy régi történet is igazolja a lenmag kedvező hatását. A lókupecek a rossz lovak feljavítására kis mennyiségben egyrészt arzént etettek az állatokkal. Emellett lenmagpogácsát is adtak a lónak, amitől kifényesedett a szőre és feljavult a kedélye is.

 

V.I. 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.