Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-12-21 20:30:00

Futni hagyják Breiviket

Pszichopaták és pedofilok: bűnösök vagy betegek?

Egy köztiszteletben álló, családos amerikai középiskolai tanárból szinte egyik napról a másikra pedofil lett. Egy intelligens, kulturált fiatalembert önérzetes tömeggyilkosként ismerünk meg.

A 21. századot „az agy évszázadának” titulálják egyes tudósok. De ahogy fejlődik az agykutatás, a neurológia, ahogy finomodnak az agyi folyamatokról készített képek, nagyon súlyos etikai kérdések merülnek fel. Egy köztiszteletben álló, családos amerikai középiskolai tanárból szinte egyik napról a másikra pedofil lett. Nevelt lányát tapogatta, gyerekpornó-magazinokat halmozott fel a kocsijában, és kontrollálhatatlannak érezte a szexuális vágyait.

Végül a felesége jelentette fel, a lánya védelmében. A bíróság a tanárt, tekintettel kifogástalan előéletére, kötelező 12 lépéses programra küldte a viszonylag enyhe ítélet után – ilyen programok segítségével szoknak le a drogosok a drogról, az alkoholisták az alkoholról. A börtönben egyre erősebb fejfájásra kezdett panaszkodni. Végül orvoshoz vitték, ahol az MRI egy tojás nagyságú daganatot mutatott ki az agyában. Miután a daganatot eltávolították, a tanár pedofíliája eltűnt, visszatért régi önmaga. Egy idő után ismét zavarba ejtő magatartást kezdett mutatni – az MRI kimutatta, hogy a daganat kiújult.


Bűnös ez az ember?

De vegyünk egy sokkal nehezebb esetet. Anders Breivik a nyáron a „kereszténység” védelmében lemészárolta a norvég szociáldemokrata fiatalok táborának lakóit, ezzel egy időben pedig időzített bombát robbantott Osló központjában. Hetvenhat áldozat halt meg. Breiviket sokszor hallgatták ki – a tettét elismerte, és semmiféle megbánást nem mutatott, viszont szívesen elmagyarázta, miért tekintette történelmi küldetésének a szocialista fiatalok kivégzését.

Breiviket egy pszichiáter is megvizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy pszichopata. A pszichopata személyiség ma pszichiátriai betegnek számít, így Breivikre nem lehet majd börtönbüntetést szabni. Büntetése feltehetőleg az lesz, hogy egy zárt pszichiátriai osztályon kezelik mindaddig, míg úgy nem ítélik orvosai, hogy nem jelent már veszélyt a társadalomra.

A norvég társadalomban a diagnózis nem váltott ki felháborodást. Az áldozatok barátai és családtagjai azt mondják, talán több elégtételt jelentene, ha Breiviket bűnözőként ítélnék el, de így legalább értik, mi történt. A vádat képviselő államügyész maga is érthetőnek és elfogadhatónak tartja a diagnózist, és feltehetőleg nem fog harcolni ellene.


Helyes ez? Elfogadható? Futni hagyják ezzel Breiviket?

Nem egyedi esetekről van szó. Az a tény, hogy a frontális agylebeny sérülése megváltoztatja a személyiséget – nem éppen jó irányban – a 19. század óta ismert. A pszichopata személyiség sem újdonság: feltehetőleg a nevezetes Hasfelmetsző Jack is pszichopata volt – nem érzett bűntudatot, ellenkezőleg, elképzelése szerint a közmorál javításán munkálkodott. Amúgy intellektuális játéknak fogta fel a gyilkolást és a rendőrség kijátszását.

A morális teher óriási – különösen olyan esetekben, mint a fiatal amerikai ügyvédé, aki leszúrta saját terhes feleségét az ezredfordulón. A fiatalembert skizofréniával diagnosztizálták, ha szedte a gyógyszereit, a viselkedése semmiben nem tért el másokétól. Akkor az amerikai skizofrén közösség egyhangúlag kikérte magának, hogy a gyilkost beszámíthatatlanságára hivatkozva felmentsék. A skizofrénia jól kezelhető, de a pszichopatából sosem lesz „normális” ember. Mi a helyes megoldás tehát? Hogyan védekezhet a társadalom?

Cikkünk következő részében beszámolunk azokról a kísérletekről, amelyek kora gyermekkorban megpróbálják azonosítani a „szörnyeteg” agyakat.

 

- mi -

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.