Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-11-25 09:55:00

Háború novemberben?

Nostradamus baljóslatai

Az elmúlt hetekben felröppent a hír, hogy a híres orosz horoszkópkészítő, Pavel Globa egy eddig mellőzött nostradamusi négysorosból vészjósló utalásokat olvasott ki egy hatalmas kataklizmáról, mely szerinte e hónapban várható.

Eszerint összecsap egymással egy „vérszomjas zsarnok” és egy „rejtélyes szűz”, és kiújul a válság. Mindezekből következően pedig rémisztő háború fenyegeti a világot.

Az orosz asztrológus szerint – akit hazájában rendkívüli tisztelet övez – mindez Nyugat-Európa és az USA konfliktusának látszik. Globa úgy véli, a próféciák megfejtése már korábban is ismert volt, ám az ő számításai szerint nem 2017-ben, hanem 2010-ben várható a nagy háború.
A jóslat szerint nyíllal és tűzzel vívják az emberiség nagy részének pusztulásához vezető háborút. Az értelmező szerint ez nukleáris föld-föld rakétát jelent. De a jósvers alapján kikövetkeztethető az is, hogy bevetnek majd vegyi fegyvereket és halálos fertőzést okozó baktériumtörzseket is.

Nostradamus, a homályos

Az emberi kultúrában nagy tisztelet és érdeklődés kíséri a rejtélyeket. Ilyen rejtéllyel azután bőségesen szolgál az egyik leghíresebb és négysoros versikéivel a legnagyobb fejtörést okozó újkori francia orvos, Nostradamus.

Nostradamus, vagyis Michel de Nostredame a pestis gyógyítójaként és jósként szerzett hírnevet, valamint azzal, hogy előre jelezte II. Henrik király váratlan halálát. Rengeteg nehezen értelmezhető, négysoros versét Próféciák című könyvében gyűjtötte össze. 1503. december 14-én született zsidó szülőktől, és 1566-ban halt meg Salonban. Bár képzett orvos volt, okkult tanulmányokat is folytatott, és még életében nagy feltűnést keltettek jósversei, melyeket a szerző centuriákra, százas csoportokra osztott.

Évszázadok óta vitatkoznak a jóslatok teljesüléséről és értelmezési lehetőségeiről.  A heves viták oka az úgynevezett nostradamusi homály. A szövegek talányosak.  Nostradamus ténykedését az 1500-as évek derekának keresztény egyháza nem nézte jó szemmel, ezért cenzúrájukat és az eretnekség vádját elkerülendő, szándékosan virágnyelven fogalmazott. Homályos az üzenet, mert magának a látomás tartalmának kifejezése is rendkívüli nehézségek elé állítja a mediumot. Továbbá, mivel képzeteit verses formába öntötte, stilisztikai szempontok (például a rímelés) is bonyolítják az üzenet, a látomás átadását. Nevek helyett anagrammákat alkalmaz, s a kor művelt íróinak szokása szerint a költői nyelvre jellemző körülírásokat, úgynevezett metonímákat használ.

Anglia helyett például azt írja: „a nagy Neptun”. Mindehhez hozzájön még rossz helyesírása, és hogy a szöveg hemzseg a nyomdahibáktól. Ha Nostradamus valóban nagy jós volt, olyan tartalmakat is szavakba kellett öntenie, melyekre az akkori tudása és tapasztalata szerint nem volt példa; akkoriban még nem létező tárgyakat, technikai vívmányokat kellett megneveznie. A versekben az értelmezők szerint a gázálarctól az űrrepülőig sokféle utalás szerepel. A négysoros jóslatokba foglalt időpontok, évszámok egytől egyig számításon és nem a látomásokon alapulnak, így meghatározásuk mindig hozzávetőleges. Nostradamus mégis tudhatott valamit, hiszen állítólag  Pasteur és Hitler (Hister) nevét is megjósolta, megemlítette a francia forradalmat, Napóleont és a világháborúkat is. A XXI. század leggonoszabb figuráját Mabusként emlegeti, szerinte ő lesz az az Antikrisztus, aki pokollá teszi majd az eljövendő kor emberének életét.

A harmadik világháború

A harmadik világháború kitörése időpontjának meghatározására is számos elmélet született. Több vers, többféle évszám szerepel. A Nostradamus-hívők körében számos eltérő nézet kering. Néhány értelmezés a sok közül: 1942-ben Lee McCann az V. 25. vers alapján azt állította, hogy a harmadik világháború 1987. augusztus 21-én fog kitörni, mivel a fentebbi versből megjósolható, hogy a Mars, Nap, Vénusz az oroszlán csillagképben áll. Jean Charles de Fontburne Nostradamus, Historien et Prophete c könyvében (1970-es évek vége) hasonló érvekre alapozva közölte azt a nézetét, hogy a harmadik világháború 1983-ban fog kitörni. Több más értelmezés állította hasonló magabiztossággal, hogy a harmadik világháború 1991-ben vagy 1999-ben várható. De most a legújabb verzió szerint 2010 novemberében várható a kataklizma.

Indexen volt-e Nostradamus?

Nostradamust már életében érték támadások nemcsak jóslatainak tartalma, hanem jós volta miatt is. Az nem bizonyított, hogy Nostradamus könyve valaha is egyházi indexen lett volna, egyszerű legendának tartják e kijelentést. Egyes értelmezések szerint a világ végső sorsát tekintve a jóslatok nem mondanak ellent az egyház hitelveinek. Nostradamus szerint „látomásaim szembetűnő egyezést mutattak a Bibliával”. „A próféták a halhatatlan Isten és a jó angyalok által a jövendölés szellemét kapják. Ezáltal látnak nagyon távoli dolgokat, és tudnak jövőbeni eseményeket előrelátni. A nagyhatalmú Isten nélkül semmi nem tud teljesülni.„− mondja fiának írott levelében.

NZS.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Világvége
  • Nincs is olyan messze a világvége?
  • A világvége tíz forgatókönyve
  • Katasztrófafővárost építene Japán
  • Képek: A tetoválás, amiért halál jár
  • A „megváltási program befejeződött”: világvége október 21-én?
  • A keresztényszociálisok kívül tudnák a „latrokat”
  • Világméretű feszültséget okoz a vízválság
  • Agymosással vádolják a tiszteletest
  • Új világválság jön: a Világkereskedelmi Szervezet a kormányokat okolja
  • Túléljük a válságot? A jövőkutatás professzorát kérdeztük
  • További cikkek Máshitűek
  • Interjú: Tóta W. Árpád a vallási élményeiről
  • Korea magyar szemmel 1. rész - Szöul (videó)
  • A világ legnépszerűbb vallásai
  • Mi az a bibliodráma?
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Új, vallásközi egyetem: a jó erkölcs jó üzlet?
  • Mégsem tiltják be a szent szöveget
  • Az alkoholnak és a bikininek mennek neki a szélsőségesek
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • Egyháztörvény: marhákkal a Parlament előtt

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.