Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-10-22 13:00:00

Szent-Györgyi Albert politikai kalandjai

Nobel-díjast magyar miniszterelnöknek?

Ha Szent-Györgyi Albert, akkor paprika és C-vitamin – kevesen tudják, hogy a világhírű Nobel-díjas professzor a politikába is, sőt mondhatnánk: a történelembe is kirándult.

Szentgyörgyi egy többgenerációs értelmiségi és tudósdinasztia sarjaként született 1893 őszén a magyar fővárosban. Doktori címének megszerzése után Európa számos egyetemén megfordult, hogy ismereteit bővítse. Az első doktorátusa után tíz évvel, Cambridge-ben szerzett egy másik doktorátust, ezúttal kémiait. A két világháború közötti Magyarország jeles kultúrpolitikusa, Klebelsberg Kunó hívására tért haza, s lett a szegedi egyetem professzora, tanszékvezetője s egy-egy évig dékánja, illetve rektora. 

Évekig tanulmányozta az anatómiát, majd az élettant és a bakteriológiát, később biokémikus lett, az élete utolsó harmadában pedig az elektronokat vizsgáló, a kvantummechanikát és a hullámmechanikát tanulmányozó biofizikus. Hitte és vallotta, hogy a természet az értelmesen feltett kérdésekre értelmes választ ad.


A „feledékeny" feleség és a béketűrő férj

A kutatási eredményei között tartják számon a szövetlégzés elméletében és az izomkontrakció molekuláris vizsgálatában elért sikereit, a fumársav légzést fokozó szerepének felismerését – és a legismertebbet: a C-vitamint. Noha, a C-vitaminra és a szegedi paprikára vonatkozó kutatásai Szegeden „értek be”, a kutatásokat már a korábbi, angliai tartózkodása idején elkezdte.

Tudható, hogy a C-vitamin nagyon sok helyen megtalálható, de csak a növények és az állatok tudják „előállítani”, az emberi szervezet azonban nem, noha az emberi sejtnek igen nagy szüksége van a C-vitaminra. Szent-Györgyi Albert a harmincas években valamilyen oxidációs folyamat reakciós késését kutava, arra a következtetésre jutott, hogy léteznie kell valamilyen redukáló anyagnak. Arra is rájött, hogy ez az anyag főleg az állatok mellékvesekérgében és a citrusfélékben lelhető fel – a szükséges vizsgálatokhoz ebből az anyagból azonban igen kis mennyiség állt a professzor rendelkezésére: több módon eredménytelenül próbált hozzájutni.

A legenda szerint, Szent-Györgyi – finoman kifejezve – utálta a paprikát, de a feleségét annál jobban szerette és nem is kezdett el vele vitatkozni, amikor az egyik este, talán feledékenységből, a vacsora mellé paprikát is kapott. Szótlanul inkább a zsebébe tette azt, gyorsan eltüntetve az asztalról. Az estebéd után lement a laboratóriumába, ahol már addig hiába próbálkozott a sok-sok gyümölccsel és zöldséggel. Ekkor jutott eszébe, hogy miért is ne próbálkozhatna meg a paprikával. És ezúttal sikerrel járt: a korábbi szánalmas mennyiségű helyett, a paprikából jelentős mennyiségű C-vitamint tudott „kibányászni”. A legendához tartozik, hogy a szegedi zöldségesek el nem tudták képzelni, hogy miért rendeli a professzor talicskaszámra a paprikát.

A professzor felfedezte, hogy a C-vitaminnal gyógyítható például a skorbut, illetve a hexuron-sav azonos a C-vitaminnal, amit aszkorbin-savnak nevezett el. Ma már tudjuk, hogy a C-vitaminnak fontos szerepe van az immunrendszer működésében is. Mindmáig egyetlen Magyarországon élő és tevékenykedő magyar tudósként kapott Nobel-díjat 1937-ben, a hivatalos indoklás szerint a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért.


Előadás közben. Egy felvétel a professzorról 1937-ből. Kép innen.

Szent-Györgyi Albert rögtön az érdeklődés középpontjába került, számtalan barátot és ellenséget, irigyet szerezve magának. Kiváltságai is voltak: a szegedi színház páholyában, az előadás alatt, egyedüli ő pipázhatott.


Lehetnék-e én a miniszterelnök?

Szent-Györgyi professzor a II. világháború idején került a politika közelébe. 1943-ban, Kállay Miklós miniszterelnöksége idején, a magyar kormány egy esetleges fegyverszünetről kezdett titkos tárgyalásokat a brit kormánnyal. Ezekben a tárgyalásokban kapott – többek között – fontos szerepet Szent-Györgyi, aki február elején érkezett meg Isztambulba. Közölte a britekkel:  Magyarországon – a nyilasokat leszámítva – minden politikai párt szívesen látná őt a miniszterelnöki székben, egy olyan kormány élén, amelyik még a német hadsereg végső veresége előtt alakulna meg. Azt sem titkolta el, hogy nem számíthat a német befolyás alatt álló magyar tisztikar többségének a támogatására. Szent-Györgyi határozottan kijelentette, hogy miniszterelnökként két hét alatt megtisztítaná a vezérkart a német orientációjú tisztektől, és katonai támogatást adna a szövetségeseknek.

A saját elképzelései után Szent-Györgyi átadta Kállay Miklós miniszterelnök üzenetét is: annak ellenére, hogy egyetlen katonát és fegyvert nem ad a németeknek, nem tud más politikát folytatni, nehogy a németek megszállják Magyarországot, de ki fog állni a zsidók mellett. A magyar kormány abban az időben több csatornán is próbálkozott a britretekkel felvenni a kapcsolatot, de az úgynevezett Szent-Györgyi-misszió hivatalosan nem a kormány, hanem a liberális és demokratikus ellenzék nevében tárgyalt. A britek számára viszont bonyolította a helyzetet, hogy Magyarország a Szovjetunió ellen folytatott háborút, Anglia ellen viszont – annak ellenére, hogy hivatalosan hadban álltak – nem. Ráadásul akkor már a nyugati szövetségesek is ragaszkodtak a tengelyhatalmak feltételnélküli fegyverletételéhez. Végül is, Szent-Györgyi Albert útja eredménytelen volt. Ráadásul a titkos tárgyalásokat kiszivárogtatta az emigráns csehszlovák kormány vezetője, Edvard Beneš: a londoni rádióban nyilatkozott arról, hogy két magyar professzor, az egyik a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, Törökországban járt a szövetségeseknél.


Hitler parancsa: a professzort el kell fogni!

A Magyarországot 1944 tavaszán megszálló németek név szerint keresték Szent-Györgyit, hogy Hitler személyes parancsát teljesítve, letartóztassák a professzort. Szent-Györgyinek sikerült a svéd követségre menekülnie – a svéd uralkodótól svéd állampolgárságot is kapott.

Bújkálásának a szovjetek vetettek végett, amikor Vologyin alezredes – aki egyébként Kodály Zoltánt is kihozta a rejtekhelyéről – útba indította a professzort előbb Szegedre, majd pedig Moszkvába, hogy részt vegyen az ottani Akadémia ünnepségén.

Szent-Györgyi a háború után tagja lett az Ideiglenes Nemzetgyűlésnek, a budapesti tudományegyetem professzora lett, a Magyar Tudományos Akadémia elnökké választotta – és a Magyar-Szovjet Művelődési Társaság – a későbbi Magyar-Szovjet Baráti társaság – elnökként is tevékenykedett. Nem lett viszont miniszterelnök.


Út Amerikába és haza a Szent Koronával

Szent-Györgyi 1947-ben éppen Svájcban volt, amikor barátját, Zilahy Lajost idehaza letartoztatták.  Amerikába emigrált. Később kifejezetten az ő számára hívták életre a Woods Hole-i Marine Biological Laboratory – a Tengeri Biológiai Laboratórium – Izomkutató Intézetét, ahol az ő vezetésével kutatták a sejtosztódást kiváltó tényezőket és a rák keletkezésének okait. 

Amikor 1978 januárjában az amerikai elnök, Jimmy Carter személyes megbízottja, Cyrus Vance külügyminiszter vezette küldöttség vissza adta a budapesti Országházban a magyar nemzetnek a Szent Koronát, Szent-Györgyi Albert is ott volt az amerikai delegáció tagjai között.

Szent-Györgyi professzor Woods Hole-i otthonában halt meg, kilencvenhárom éves korában, 1986. október 22-én – harmincöt évvel ezelőtt.

 

Simon F. Nándor

Nyitókép innen

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.