Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-11-24 16:00:00

A lencse egyelőre csupán egy villódzó pixelt tud megjeleníteni

Nemsokára a Terminátor szemével láthatunk

Hamarosan úgy láthatunk majd, mint Arnold Schwarzenegger a Terminátorban. A kérdés, hogyan hat majd az emberi kapcsolatainkra, ha minden adatot azonnal a szemünk előtt látunk.

Az sci-fi filmek elmúlt évtizedei alatt több olyan filmes kellék is híres lett, amit mindenki szívesen használna. Az ilyen, meg nem valósult tudományos fejlesztések toplistáján mindenképp szerepel a Csillagok Háborúja fénykardja, a Különvélemény holografikus számítógépe és Arnold Schwarzenegger szeme a Terminátorból. Az utóbbira azonban már nem kell sokat várni.

A University of Washington kutatói olyan kontaktlencsét fejlesztettek ki, amely képes információkat vetíteni az emberi szem elé. Persze a lencse egyelőre nagyon keveset, összesen egy villódzó pixelt tud megjeleníteni. Az amerikai kutatók azonban úgy látják, azzal, hogy megteremtették a technológiai alapokat, a fejlesztés már könnyebben megy majd.

Mashable

A terminátorszem egyelőre csak arra képes, hogy egyetlen jól kivehető pixelt folyamatosan megvilágítson. A lencse egy polimer lemezből, egy fénykibocsátó diódából, egy antennából és egy, a vezeték nélküli működéshez szükséges energiát begyűjtő integrált áramkörből áll. Ahhoz azonban, hogy a működő lencsét megépítsék, több fontos dologra is figyelniük kellett.

Nem mellékes például, hogy a lencse hordható, vagy legalábbis elviselhető legyen az emberi szemnek. Emellett, mivel nem lóghat ki belőle semmilyen vezeték, minden alkatrészt bele kellett építeniük. Mindezt ráadásul miniatűr méretben. Az „egypixeles vezeték nélküli kontaktlencse kijelzőt” már ki is próbálták egy elaltatott nyúlon. Ugyan semmiféle különös, vagy kellemetlen mellékhatást nem vettek észre, a nyúlnak lehet, hogy lenne pár kellemetlen megjegyzése.


Meddig tart majd a valóság?

A technológiát először egy pirosan világító diódával tesztelték, amit később kékre cseréltek. Hamar kiderült viszont, hogy az emberi szem nem képes a kék színre ilyen közel fókuszálni, ezért egy nagyító réteget tettek a szem és a dióda közé. A kutatók elképzelése az, hogy a jövőben ehhez hasonló lencsék sok mindenben segíthetik majd a mindennapi életünket.

Együttműködhetnek például a mobiltelefonokkal, jelezve a bejövő hívásokat, vagy akár a rövidebb e-maileket is kiírhatják a szemünkre. A technológia fejlettségétől függően valószínűleg előkerül majd az „augmented reality” ötlete is, amelyben a mindennapi valóság virtuális adatokkal egészül ki. Ez a telefonok kamerájával már kifejezetten jól működik. Például ha ránézünk egy étteremre, a szemünk előtt rögtön megjelenhet majd az aktuális menü vagy az üres asztalok száma.

A technológia azonban még rengeteg kérdést vethet fel a későbbiekben. Meddig terjed a valóság, vagy mi az, amit annak fogunk hívni? Ha ránézünk valakire és a szemünk előtt megjelenik az illető Facebook fala, mennyiben torzítja majd az alapvető emberi érintkezéseket? Pár évig még biztosan gondolkodhatunk a helyes válaszokon, bár nem ez az egyetlen terület, ahol a filmek betörhetnek az életünkbe. A Microsoft nemrég egy, a Különvéleményéhez hasonló kezelőfelületet kezdett el kidolgozni Kinect nevű konzolkiegészítőjéhez. Így az is lehet, hogy hamarabb mozgathatunk majd a kezünkkel weblapokat, mint gondolnánk. Csak remélni tudjuk, hogy a következő már tényleg a fénykard lesz.


Mashable/mi

Nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.