Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-06-22 15:05:00

A legősibb művészeti alkotás Amerikában

Nem hamisítvány: megtalálták a legrégibb mamutábrázolást

A csonttöredék egy mamutot vagy masztodont ábrázol és legalább 13.000 éves. Bár találtak már 30.000 éves európai barlangrajzot is, az ősi Amerikai művészet eddig teljes mértékben feltáratlan volt.

Ezt a leletet James Kennedy, hobbirégész fedezte fel Floridában, aki a kövület tisztításakor vette észre a mintát. Miután felismerte a lehetséges antropológiai jelentőségét, Kennedy továbbította a csontot a Smithsonian Múzeum és a Floridai Egyetem szakembereinek, akik azóta megerősítették annak hitelességét. Nem hamisítványról van tehát szó (a hamisított mamutábrázolások egyébként a XIX. században élték fénykorukat).

A Floridai Egyetem antropológusa, Barbara Purdy beszélt arról, milyen nehéz is volt a csont valódiságának megállapítása. 

A masztodon az elefánthoz hasonló ormányos volt, de anatómiaialg különbözött tőle
 
A vizsgálat eredményei kiválóan példázzák, milyen fontos az együttműködés a különböző tudományágak képviselői között. A tudósok érezhető szkepticizmussal fogadták a csonton található bemetszések hitelességét, amíg alaposan meg nem vizsgálták régészek, paleontológusok, törvényszéki antropológusok, mérnökök és művészek is. – nyilatkozta a Journal of Archaeological Science-nek Purdy.

A Smithsonian Múzeum antropológusa, Dennis Stanford szerint ez az első ismert amerikai mamut- vagy masztodonábrázolás, míg Európában több száz hasonlóval találkozhatunk. A csont valószínűleg valamelyik ősi, óriási ormányostól származhat.

Nehéz pontosan meghatározni a csont korát, de tudjuk, hogy a mamutok mintegy 13.000 éve haltak ki Amerikában, ami azt jelenti, hogy a véset minimum ilyen idős. Amíg elő nem kerültek a fosszíliák az elmúlt pár évszázadban, semmit nem lehetett tudni ezekről a különös állatokról. Ez a lelet jelenti az eddigi legmeggyőzőbb bizonyítékot arra, hogy Amerika őslakossága is készített művészi ábrázolást a körülötte élő állatokról.

 

io9/mi


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.