Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-12-20 17:18:00

Az immunrendszer túlzott működése

Miért a fiatalok haltak meg az influenzában?

Az emberiség számos influenzajárványt megért már. Ezek közül néhányban, mint például a H1N1 esetében is, dokumentálva van, hogy kiugróan sok volt az életerős fiatal az áldozatok között.

A régi eseteket sokáig azzal magyaráztuk, hogy egy különösen virulens vírustörzs tűnt fel, vagy a betegek ezzel együtt bakteriális fertőzést is kaptak, ám ma már léteznek megfelelőnek tűnő oltóanyagok és antibiotikumok, mégis gyakran előfordul, hogy fiatalok halnak meg – fogalmazta meg a kutatás kérdésfelvetését Fernando Polack, nashville-i kutatóorvos, aki végül is magyarázatot talált a halálesetekre. Vizsgálatai eredményét a Nature Medicine szaklapban publikálta.

Hogy a tavalyi H1N1 járvány áldozatai között miért voltak többségben az egészséges, életerős felnőttek, arra számos közkeletű magyarázó elmélet született. Tény, hogy ezekben az esetekben súlyos tüdőkárosodás vezetett a betegek halálához. De mi váltotta ki ezt a folyamatot?

Az egyik teória szerint az, hogy a betegség hatására csökkent az interferon hatása, amely a vírusok szaporodását gátolná. Egy másik szerint az úgynevezett citokinvihar az alapvető ok. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer túlzott és nem megfelelő működése gyulladásos reakciót vált ki, ami tüdőödémát okoz, és ezt még bakteriális fertőzés is tetézheti.

 A belső ellenség

Ez utóbbi feltételezés közelebb áll az igazsághoz. Polack és csapata ugyanis kiderítette, hogy a betegek halálát saját immunrendszerük okozta. De más módon, mint ahogyan korábban gondolták.

Az orvoscsoport a tüdőszövetek vizsgálatakor felfedezte, hogy egy, az immunrendszer által generált molekula, amelyet c4d-nek neveznek, nagyon magas arányban volt jelen ezekben a szövetekben. Ez pedig arra utal, hogy az immunrendszer nem reagált megfelelően a vírusra, és súlyos, végzetes károsodást okozott a szervezetben. Korábban már más betegségeknél, például a szepszisnél (gyulladásos reakcióknál) kimutatták, ha egy kontrollálatlan immunreakció rossz irányban hat, odáig fajulhat, hogy kórokozó gyanánt az immunrendszer a test saját szöveteit támadja meg. Mivel a c4d rendkívül alkalmas idegen organizmusok elpusztítására, hiszen így védi a szervezetet, ha nem megfelelően működik, óriási szövetkárosodást képes okozni.

Hogy további bizonyítékokat gyűjtsenek, a kutatók olyan szövetmintákat is vizsgáltak, amelyek egy korábbi influenzajárvány, az 1957-es Hong Kong-i pandémia áldozataitól származtak. A szövetekben c4d-t találtak, méghozzá hasonlóan magas arányban, mint a tavalyi influenza áldozatainál. Mindannyian immunrendszerük rossz válaszreakciója miatt haltak meg.

 

 Emlék és hajlam

A gyerekek és idősek szervezete miért nem így reagált a H1N1 vírusra? A kutatók azt találták, az idősebbek jó immunitása onnan ered, hogy ők valamikor 1957 táján már találkoztak egy nagyon hasonló vírustípussal, ezért a szervezetük meg tud küzdeni a kórokozóval. A gyerekek pedig éveik számából adódóan nagyon kevés fertőzéssel kerültek kapcsolatba, így nincs semmi, ami beindítaná a hibás folyamatot. A fiatal felnőttek valójában azért veszélyeztetettek, mert a szervezetük már legyőzött néhány influenzavírust, de ezek nem állnak elég közel a H1N1 típushoz, s az új vírussal találkozva előfordul, hogy nem a megfelelő reakció indul be.

Az orvos csoport most genetikai vizsgálatokba kezdett. A túlélőket vizsgálják, akik tavaly felépültek a súlyos betegségből, hogy kiderítsék, kik lehetnek hajlamosak a túlzott immunreakcióra. Így a későbbiekben megelőzhetnék a hibás immunválasz elfajulását vagy megtalálhatnák a legmegfelelőbb kezelési formákat. Addig azonban az oltás az egyedüli, ami védelmet nyújthat.

Szabó Edit

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.