Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-01-19 13:40:00

Élet a jég alatt

Mi bírja ki a sötétséget 14 millió évig?

Az Antarktiszon engedélyezték, hogy a Föld legnagyobb jégalatti tavát megfúrják az orosz kutatók. A közel 4000 méteres jégtakaró alatt lévő vízben, mely mínusz három fokos, elképzelhető, hogy az élet nyomaira bukkannak. A kutatás új lendületet adhat a Földön kívüli élet megismerésének, hiszen a Jupiter Európa nevű holdjának felszínén hasonló viszonyok uralkodnak.

A Vosztok-tó mintegy átlag négyezer méterrel az Antarktisz jege alatt található. Mai ismereteink alapján további 150 hasonló jégalatti (szubglaciális) tó létezik a déli kontinensen. Rendkívül oxigén- és nitrogéngazdag vize egyedülálló, mindamellett olyan élőlények is élhetnek a teljes sötétségben, melyek akár 14 millió éve a környezettől elzártan fejlődnek.
 

A Vosztok-tóról alig 15 éve van tudomásunk, mikoris 1994-ben az orosz és amerikai kutatók azonosították a képződményt.  A fúrásokat már a ’90-es évek elején elkezdték, de a sarkvidék környezeti védelmét szavatoló, 1961-ben hatályba lépő Antarktiszi Egyezmény Titkársága (ATS) az esetleges szennyezések veszélye miatt nem adott engedélyt a folytatására.  A fúrófejen lévő mikrobák ugyanis véglegesen megváltozathatják az esetlegesen létező elzárt életközösség felépítését.

Most először fennáll a lehetősége annak, hogy bepillanthassunk ebbe az elzárt világba, mert már olyan technológia áll a rendelkezésünkre, mely garantálni tudja, hogy a tó vizébe semmilyen külső szennyeződés ne juthasson.

Az új technika

– Az új fúrólyuk alja 3650 méternél található, nagyjából 100 méterrel a tó fölött – nyilatkozta Valerij Lukin, az Orosz Antarktiszi Expedíció igazgatója. Az utolsó pár tíz méteren a mechanikus fúrófejet egy kamerával felszerelt hőfúrófej váltja majd fel, ami biztosítani igyekszik a teljes sterilitást. Ezt a cserét a napokban hajtják végre a mérnökök. – Amint elértük a tavat, a víz nyomása felfelé hatja a folyékony közeget és a fúrási folyadékot, ami fúrólyukba kerül, majd megfagy – teszi hozzá Lukin. Ezt a megfagyott vizet az orosz csapat az antarktiszi tél közelsége miatt csak a jövő évben fogja kiemelni, és akkor kezdik csak a laboratóriumi vizsgálatokat. A kutatást tovább nehezíti, hogy a víz-jég határ nem pontosan ismert a halmazállapotok közti folyamatos átmenet miatt.


Kutatók egy korábban kiemelt mintával

A 14 millió éves sötétség világa

A kutatásokat vezető Lukin szerint van remény arra, hogy élőlényeket találnak a tó fenékközeli, ásványokkal teli vizében. Ezek a mikroorganizmusok extremofilok, tehát kifejezetten a szélsőséges viszonyokat kedvelik. A korábbi geofizikai mérések során bebizonyosodott, hogy a tavon belül két medence létezik. Külön érdekessége lehet a vizsgálatoknak, hogy a medencék között nagyon gyenge a keveredés, így két külön irányban haladhatott az egyedfejlődés. Az eredmények alapul szolgálhatnak a Jupiter bolygó Európa holdját kutató expedíciók számára is, mivel a jégtakaró alatt fekvő folyékony óceánok vizében is hasonló életkörülményeket feltételeznek.

Fülöp Katalin, Trásy Balázs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.