Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-11-06 10:24:00

Egyszerűsödhet a reptéri motozás

Megvan a cipőbomba Achilles-sarka

Már nem kell sokáig a cipőlevétellel bajlódni a reptereken - amerikai kutatók kifejlesztettek egy kézi szenzort, amely villámgyorsan kiszűri a TATP-t, azaz a cipőbomba robbanóanyagát.

.A könnyen előállítható és rendkívül veszélyes robbanószer története több mint egy évszázaddal ezelőtt kezdődött. 1895-ben a német kémikus, Richard Wolffenstein fedezte fel, hogy az aceton és a hidrogén-peroxid reakciója robbanóanyagot hoz létre – ez a TATP (triaceton triperoxid) –, de csak 2001-ben Richard Reid dobta be a köztudatba, aki a Párizsból Miamiba tartó repülőgép fedélzetén próbálta felrobbantani a cipője sarkába rejtett detonátort. Azóta a repülőtereken röntgennel vizsgálják át az utasok cipőjét, hogy kiszűrjék az üreges sarokba rejtett tömör anyagot.

Árulkodó színek

A TATP-t eddig nagyon nehéz volt felismerni, mert nem világít ultraibolya-sugár alatt, mint más robbanóanyagok. Közvetlenül kimutatni pedig csak bonyolult műszerekkel lehet. Ám a levegő páratartalma és olyan vegyi anyagok, mint a parfümök jelenléte is befolyásolta az eredményt. Előállítani viszont annál könnyebb, a bárhol beszerezhető hozzávalókból akár egy sufniban is pillanatok alatt elkészíthető.

 Az Illinois-i Egyetem kémikusa, Kenneth Suslick azonban megtalálta a cipőbomba Achilles-sarkát, adta hírül nemrégiben a Science magazin. Suslick az elmúlt évtizedben azt vizsgálta, hogyan lehet egy kolorimetrikus készülék segítségével mérgező anyagok jelenlétét felismerni, illetve azonos anyagok különféle variációit megkülönböztetni.

A cipő marad

A TATP felismerésének kulcsa egy savas katalizátor, amelyet Amberlyst 15-nek neveznek. Ha a robbanóanyag páráját tartalmazó levegő érintkezésbe lép a katalizátorral, az Amberlyst 15 pillanatok alatt alkotóelemeire, vagyis acetonra és peroxidra bontja le a TATP-t, s mindkét anyag felismerését színváltással jelzi a műszer. Ráadásul a szerkezet működését sem a levegő páratartalma, sem a környezetben jelenlévő kemikáliák nem befolyásolják. Suslick és társa kifejlesztették a műszer kézi változatát is, így a jövőben a repülőtéren dolgozó biztonságiaknak csak az utasok cipőjének közelébe kell helyezni a készüléket, és máris könnyedén kiszűrhetik a cipőbombát.

A két tudós azonban megállás nélkül kísérletezik, olyan hordható szenzort szeretnének kifejleszteni, amely, mint egy sugárzásmérő, jelzi a mérgező anyagok jelenlétét is.

-mezovari-
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.