Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-06-10 22:00:00

A brit siketek szerint nem mindenkinek felel meg

Meghökkentő új találmány: hallókészülék a fogakon

Európában jóváhagyták a használatát annak a hallási segédeszköznek, ami a fogakon keresztül közvetíti a hangokat.

A SoundBite névre keresztelt készülék az állkapocscsonton át juttatja a hangokat a belsőfülbe. A felső őrlőkre illesztik rá, minden egyes szerkezetet egyedileg készítenek el leendő tulajdonosa számára.


Apró mikrofonok hálózata

A brit Siketek Királyi Nemzeti Intézete (RNID) felhívta a figyelmet arra, hogy nem minden halláskárosult számára lehet megfelelő az eszköz. Míg a hagyományos hallókészülékek a levegő vezetőképességét használják a hangerő növelésére, a SoundBite másféle megközelítéssel működik: a csontok segítségével. Először is a sérült fül mögé helyezett apró mikrofonok hálózata felveszi a környezetből származó hangokat, majd kiszűri belőle a zajokat.

A hang vezeték nélkül kerül a szájba ültetett eszközbe. Az eszköz vibráló jelzést ad le a fogakba és a csontokba, mely közvetlenül a cochleába, azaz a belső fül hallásért felelős részébe jut. A közép-és külsőfület elkerüli a folyamat. Akik fél fülükre siketek, azok így mindkét fülükre hallhatnak segítségével. A rendszert gyártó cég, a Sonitus Medical elmondta, hogy ez az első olyan, csontot közvetítő közegként használó szerkezet, melyet nem sebészeti úton kell a beteg szervezetében elhelyezni.

 

Nagy Zsuzsanna


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.