Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-11-16 11:42:00

Másfél millió dollár hiányzik az expedícióhoz

Már négyszázan látták a vadembert

Kutatóexpedíciót szervez a kínai Hubei tartomány vademberkutató egyesülete, hogy meggyőző bizonyítékokat találjon a kínai majomember, a jeren létezésére, illetve egy alkalmas helyen lefülelje, lefilmezze.

Hiába, az ember már csak ilyen, vonzzák a titokzatos lények, események. A griffmadár mítosza ugyan mostanra kiment a divatból, de például Nessie-nek, a skóciai Loch Nes tó „öreg” lakójának a legendája még ma is nagy népszerűségnek örvend. A Himalájában settenkedő, közel három méter magas és ötszáz kilós majomemberről, a jetiről nem is beszélve, amely a beláthatatlan és bejárhatatlan vadonban él, ámde időről időre hallat magáról. Például úgy, hogy átmegy a szomszédos Kínába, ahol már jerennek nevezik, és titokzatos nyomokat hagy maga után. Borzolja a kedélyeket, hogy eddig négyszázan állítják, ők bizony már látták jerent.

Némi szőr- és ürülékmaradvány, egy-egy elmosódott lábnyom -, eddig ennyi az összes bizonyíték arra, hogy jeren a Hubei tartomány erdős-hegyes rengetegének lakója. Ám már ez is elég ahhoz, hogy expedíció szerveződjön a fölkutatására. A szervezők elszánt csapattagokat keresnek, akik kitartóan járják majd a tartomány hatalmas erdőségeit, és lejegyeznek, lefényképeznek minden gyanús mozzanatot. Lelkes jelentkezőkből nincs is hiány, pénzből már annál inkább, ugyanis még nem jelentkezett az a nagyvonalú szponzor, aki állná a kutatás másfél millió dollárra tervezett költségét.

 A tudósok persze szkeptikusok, sőt kerek-perec kijelentik, teljesen valószínűtlen, hogy ilyen hatalmas lények ennyi ideig el tudták kerülni a zoológusok figyelmét. Ráadásul soha egyetlen olyan csontmaradványt sem talált még senki, amiről legalább feltételezni lehetne, hogy valamilyen ismeretlen majomembertől származik. Hiába a lefényképezett lábnyom, a vadembert sejtető rejtélyes filmfelvételek, a szakemberek nem inognak meg, mert a legtöbbről a mindig kiderül, hogy bizony hamisítvány.

Ám, hiába minden racionális megfontolás, a kínai expedíció tagjait fűti a lelkesedés, hogy fölfedezhetnek egy különleges élőlényt, amelynek már a „személyleírását” is közreadták: fölegyenesedve jár, magassága a három métert közelíti, testét pedig vöröses-feketés szőrzet fedi. Hát ki az, aki ezek után nem indul el a jerent keresni?

-valló-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.