Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-01-25 15:40:00

Néhány szál után rászokhatnak

Lassan ölő filmek

Az európai filmekben mindmáig gyakoriak a dohányzó szereplők. Nem véletlenül korlátozzák a dohányzás látványát bizonyos országokban. A kutatások szerint a filmbéli jelenet a rászokástól függetlenül is rágyújtásra ösztönöz.

A filmek többségét besorolásuk alapján a tizenévesek is láthatják. A mozivásznon cigarettára gyújtó figurák többnyire olyan alakok, akik lazaságuk, ismertségük és viselkedési formáik miatt népszerűek a tinédzserek körében. A függés kialakulását nemcsak a cigaretta, vagyis maga a drog, hanem a hozzáfűződő pozitív szerepélmény is erősíthetik.

 Dohányzás ellenes plakát

Egy friss kutatás szerint már néhány szál cigaretta elég ahhoz, hogy a tizenévesek rászokjanak a dohányzásra. A Journal of Adolescent Health folyóiratban megjelent tanulmány szerzői olyan 13-17 év közötti fiatalokat vizsgáltak, akik naponta egy-öt szál cigarettát szívtak.  Dohányzó embereket és cigarettázással kapcsolatos tárgyakat, hamutartót, öngyújtót mutattak nekik képen. Az alkalomszerűen, esetleg kizárólag társaságban rágyújtó tizenévesek agyában meglepő módon, pontosan ugyanazok az agyi központok jeleztek aktivitást, amelyek az erős dohányosokéban.

A Dartmouth Egyetem kutatói kísérletükhöz a Nicolas Cage főszereplésével készült Trükkös fiúk című mozifilmet választották, melyben a cigarettázás látványának hatását vizsgálták – tudósított a Live Science folyóirat. A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen mélyen gyökerezik a rágyújtás rutinja, vagyis a filmbéli dohányzás látványa  aktiválja-e azokat az agyi területeket, amelyek a cigarettázás fizikai aktusához köthetők.

Nicolas Cage a Trükkös fiúk című filmben

A film kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy alkoholfogyasztást, erotikus vagy erőszakos jeleneteket ne vetítsenek, mert ezek – más hatást kiváltva – befolyásolhatják az eredményeket. Ezért az önkénteseknek, 17 dohányosnak és ugyanennyi nemdohányzónak a Trükkös fiúk első harminc percét vetítették le. Közben MRI készülék segítségével vizsgálták őket, amely a véráramláson keresztül mutatta, mikor aktiválódnak az agy különböző területei.

A nemdohányzók – ahogyan a kutatók várták – nem reagáltak a cigarettázós jelenetekre. A dohányosok agyi aktivitása azonban két különböző régióban is jelentősen megnőtt. Az egyik terület a cigaretta utáni sóvárgást jelzi, a másik a mozgásért és motorikus kontrollért felelős. Ami meglepő, ez utóbbi aktivitás pontosan jelezte azt is, melyik kezében szokta a dohányos a cigarettát tartani. A dohányzás látványa tehát pontosan aktiválta azokat az agyi régiókat is, amelyek a cselekvés megtervezéséért felelősek. A filmen látható cigarettázás ezért sokkal károsabb, mint korábban gondolták, mert arra ösztönzi a jelenet nézőjét, hogy azonnal rágyújtson.

-mezovari-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.