Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-10-26 07:00:00

Gyógyíthatatlan betegség tizedeli a többszáz éves fasorokat

Kipusztulhatnak a platánok Európában

Negyvenkétezer platánfát vágnak ki a franciaországi Canal du Midi mentén egy megállíthatatlanul terjedő gombás betegség miatt. A kórokozót még a II. világháború idején hozhatták be amerikai katonák.

A Canal du Midi 240 km hosszú csatorna, mely Toulouse városát köti össze a földközi-tengeri Sete kikötőjével. A csatornát szegélyező kétszáz éves platánsor felbecsülhetetlen érték, látványa mellett árnyéka is fontos a perzselő nyári melegben.

A  betegség jelei először 2006 tavaszán mutatkoztak a paltánokon. Nem sokkal később sikerült a szakembereknek azonosítaniuk a gyógyíthatatlan kórt okozó gombafajt is, a Ceratocystis
platani-t. Jacques Noisettes, a vízi utat kezelő francia hivatal munkatársa elmondta, a gombának
elég egy kis karcolás vagy vágás a fán és képes behatolni a mélyebben fekvő szövetekbe. Nem kell hozzá öt év, és a fa teljes egésze a gomba áldozatává válik, terjedése ellen semmit sem lehet tenni azonkívül, hogy kivágják és helyben elégetik a fertőzött fát. A kutatók rájöttek arra is, hogy a gomba képes a csatorna vizében terjedni és fertőzni azáltal, hogy a közlekedő hajók megsértik a gyökereket, illetve a gyanútlan turisták a fák törzséhez kötik csónakjaikat.


Amerikai katonák öröksége

Dr. Steve Woodward, az Aberdeeni Egyetem fapatológusa elmondta: a vész Olaszországból
indult még az 1940-es években, ahova a partra szálló amerikai katonák hozták be észak-amerikai platánfákból készített szállító ládáikkal. Az elmúlt 50 évben a gomba több európai országban is megjelent. Napjainkban már bizonyítottan jelen van Franciaországban, Svájcban, Görögországban és Németországban is.

Ha a fertőzést a növényvédelmi szakemberek nem tudják megállítani, annak szörnyű következménye lehet. A hozzáértők szerint valószínű ugyanis, hogy Észak- és Nyugat-Európa nagyvárosainak platánsorai is mind pusztulásra ítéltetnek.


Veszélyben a világörökség cím

A francia csatorna mentén álló fák kivágása már megkezdődött, tavaly ezret döntöttek ki, idén már kétezernél tartanak. Évekbe is telik, míg mind a 42 000 platánt eltüntetik, amelyekkel együtt eltűnhet az a kétmillió turista is, akik minden évben felkeresik a Canal du Midi-t. A fák nyújtotta árnyék nélkül ugyanis elviselhetetlen lenne a nyári forróság a csatorna mentén.

Az UNESCO 1996-ban felvette a világörökség helyszínei közé a csatornát, azonban a fák pusztulásával ez a státus is veszélybe került, noha Franciaország már megkezdte a fasor újratelepítését a Missisipi mellől származó, a gombának ellenálló platánfajok ültetésével. Hogy ezek a fák meg tudnak-e maradni Európa hidegebb égöveiben is, az még egyelőre kérdéses.

 

Forrás: BBC

Nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.