Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-10-15 22:00:00

Fekete halál: 600 éves tetemekből mutatták ki

Kiderült: minden mai járvány közös őse a pestis

Egy tudóscsoport felvázolta a 14. században tomboló bubópestis teljes genetikai térképét. Meglepő adatok.

A „fekete halálként” aposztrofált bubópestis az 1300-as években tombolt Európában és több mint 50 millió ember halálát okozta. A történelem egyik legpusztítóbb járványaként számontartott kórt a Yersinia pestis baktérium okozta, amelynek teljes genetikai állományát térképezték most fel a tudósok. Az erről szóló tanulmányukat a Nature magazin közölte.


A forrás

A tudósok olyan áldozatok maradványaiból nyertek DNS mintákat, akiket a londoni „pestis gödrökben” találtak. A több mint 600 éve eltemetett áldozatok maradványaiban még mindig fellelhető volt a baktérium, és a tudósoknak elsőként sikerült rekonstruálni az ősi kórokozó genomját. Az eredmény áttörésnek számít, hiszen a baktérium változásait nyomon tudják követni a kutatók és ezáltal a mai modern fertőző betegségeket is eredményesebben tudják kezelni.

Korábban már kiderült, hogy a Yersinia pestis kórokozó egyik alfaja tehető felelőssé az 1347 és 1351 között tomboló pestisjárványért, és a mostani felfedezés is ebből indult ki. Német, kanadai és amerikai kutatók közösen készítették el a genetikai térképet, amely rávilágít arra a tényre, hogy a Yersinia volt minden pestisbaktérium őse.


Nicolas Poussin festménye a pestisről. Fotó innen

Hendrik Poinar kanadai kutató elmondta: minden mai járványkitörés ennek a pestisnek az utódja. A kutatóknak azért sikerült a több évszázados mintákat górcső alá venni, mert az utóbbi években jelentős technológiai fejlődés ment végbe. Ezáltal tudtak a tömegsírokban nyugvó áldozatokból DNS mintákat kinyerni és betűsorrend szerint csoportosítani. A kutatók elmondták: öt áldozat fogából vettek mintát a DNS-térkép elkészítéséhez.


Több ezer áldozat

Poinar azonban még egy meglepő kijelentéssel szolgált. Elmondta, hogy több mint 6 évszázad alatt a kórokozó genomja alig mutálódott. A kutatók most arra próbálnak választ találni, hogy miért volt ennyire halálos a bubópestis. Bár ha az akkori körülményeket vesszük figyelembe, – higiénia hiánya, nem megfelelő ellátás, kuruzslók, gyógyszerhiány,– akkor már fény derült a rejtély egyik részére. Korábban már kiderült, hogy a Yersinia pestis baktérium Ázsiából származik és vélhetően 1347 novemberében került Marseilles-be, és onnan szóródott szét Franciaországban, majd került át Angliába. Létezik egy másik elmélet is, amely szerint a Hollandiában talált, teljesen más jellegű pestisbaktérium Norvégiából húzódott le Németországba és onnan a többi európai országba.

A kórt a patkányok terjesztették, jobbanmondva a rajtuk tanyázó bolhák, akik az emberekre kerülve szedték áldozataikat. Az ember pedig cseppfertőzéssel adta tovább a pestisbaktériumot. A súlyos fertőzési fázisban a bőr sötétkékre színeződik, mivel a bőr nem jut elég oxigénhez – innen ered a fekete halál elnevezés is. Manapság is szedi áldozatait a pestis, a Yersinia baktérium új változata évente több ezer ember halálát okozza. Az új felfedezés révén a kutatóknak sikerülhet egy olyan gyógyszer előállítása, amely végérvényesen megfékezi a halálos kórt.

 

– mi (forrás: newsdaily.com)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.