Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-04-09 08:08:00

EU: 25 ezer halál évente bakteriális fertőzések miatt

Kezelhetetlen fertőzések: küszöbön a világjárvány

Az olyan fertőzések, melyek nem ragálnak semmilyen antibiotikumos kezelésre, egyre nagyobb, szinte kezelhetetlen mértékben vannak jelen a világban − tette közzé az Egészségügyi Világszervezet.

Az EU-ban minden évben legalább 25 ezer ember hal meg olyan bakteriális fertőzésben, amelynek kezelése során még a legerősebbnek tartott antibiotikumok is hatástalannak bizonyultak. A WHO szerint a helyzet mostanra elérte a kritikus szintet, összehangolt erőfeszítésekre van szükség, hogy elkerülhető legyen világméretű elterjedésük.

Példaként említik az Újdelhiben kialakult metallo-béta-laktamáz (NDM-1) enzim génjét hordozó „szuperbaktériumok” megjelenését  angol turistáknál. Ezek az emberek indiai, pakisztáni útjukról térnek vissza, és főként kozmetikai műtéteken estek át ezekben az országokban. Az NDM-1 enzim ellenállóvá teszi a baktériumot a béta-laktám antibiotikumokkal szemben, ilyenek például a jelenleg leghatékonyabbnak tartott karbapenemek.

A Cardiffi Egyetem kutatói, akik 2010 augusztusában azonosították az NDM-1-et brit betegeknél,  Újdelhi ivóvízében is találtak az NDM-1 génjét hordozó baktériumokat, ami azt jelenti, hogy emberek milliói vannak kitéve a közvetlen fertőzésveszélynek. Különösen aggasztónak tartják, hogy az NDM-1 már a vérhas és a kolera kórokozójában is megtalálható, ezek a fertőzések pedig  akár közvetlen érintkezéssel, akár fertőzött szennyvízzel, szennyezett ivóvízzel könnyen terjednek emberről emberre. Indiában a tiszta vízhez jutás legalább 650 millió ember életében megoldatlan probléma. A tudósok azonnali cselekvésre szólítják fel a világ egészségügyi szervezeteit, hogy megakadályozható legyen a globális katasztrófa.

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai régiójának igazgatója elmondta: az indokolatlanul vagy helytelenül szedett antibiotikumok a baktériumokat ellenállóvá teszik, és így kialakulnak az úgynevezett „szuperbaktériumok”, amelyek semmilyen gyógyszerre nem reagálnak. Figyelembe véve a növekvő kereskedelmi és utazóforgalmat a világban, csak akkor lehetünk biztonságban, ha minden egyes ország felelősségteljes hozzáállást tanúsít az antibiotikumok alkalmazásakor.

A Brit Egészségvédelmi Ügynökség jelentése szerint csak akkor kockázatos az indiai szubkontinensre utazni, ha csak kórházi kezelésről is szó van, ezért ha valaki egészségturizmus céljával megy idegen országba, feltétlenül meg kell győződnie arról, hogy a megfelelő fertőzésmegelőző intézkedések ott érvényben vannak-e.


-szederkényi-

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.