Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-10-26 07:51:00

Egy nyelven beszélünk?

Kapcsolatunk tükre, a stílus

A nyelvi stílusból megállapítható, hol tart a kapcsolat.

Az egymást ismerő emberek nyelvi stílusa  kapcsolatuk örömtelibb periódusaiban nagyobb mértékben egyezik, mint a továbbiakban – állapítja meg az austini The University of Texas egyetem pszichológusainak kutatása.
"Amint két ember társalgásba fog, általában másodperceken belül hasonlóan kezdenek beszélni” – állítja James Pennebaker, az austini egyetem pszichológia professzora és a kutatás nyomán készült tanulmány társszerzője. „Hasonló a helyzet, amikor az emberek könyvet olvasnak vagy filmet néznek. Mihelyst belemerülnek, úgy beszélnek, mint az író, vagy a film központi szereplője.”

Ez a tendencia, a „nyelvi stílusillesztés”, melyet Pennebaker és szerzőtársa, Molly E. Ireland kutat. Mivel az illesztés öntudatlan, mértéke a kapcsolatok jellegének megállapítására ad lehetőséget.

Kutatásukban 2000 pszichológus hallgató válaszait követték figyelemmel, amelyeket különböző stílusú, írásban eljuttatott kérdésre adtak. Ha az esszét és a hozzá kapcsolódó kérdést száraz vagy zavaros megfogalmazásban tették fel, a diákok ennek megfelelően válaszoltak. A faragatlan stílusban megfogalmazott kérdés ellenben faragatlan válaszokat váltott ki. A kutatók kiterjesztették munkájukat híres szerzők írásbeli kommunikációjának elemzésére is. Például Sigmund Freud és Carl Jung egymással egy hosszú, hét éves időszakban szinte hetente váltottak levelet, miközben építették saját karrierjüket. 

Carl Jung

 A nyelvi stílusillesztési statisztikák adatai nyomán rajzolt diagramok hűen követték a két férfi viharos kapcsolatát, a kezdetekben tanúsított kölcsönös csodálattól, egészen a végső napok kölcsönös megvetéséig. Pedig mindössze az elöljárószók és más, speciális jelentés nélküli szavak számát és helyzetét vették figyelembe. Például az „az”, „ha”, „és” „mint”, „egy”, „hogy”, melyeknek a levelek mondatainak kontextusán kívül nem sok értelme van  A stílusilleszkedés mértéke a házasságok állapotát is jellemzi. Ezt a jelenséget költő házaspárok verseinek vizsgálata is igazolta: a kutatás két házaspárra, a viktoriánus kor poétáira, Elizabeth Barrettre és Robert Browningra, valamint Sylvia Plath és Ted Hughes huszadik századi költőkre terjedt ki. A várakozásnak megfelelően, a stílust karakterizáló szavak használata jobban egyezett a boldog korszakokban, és kevésbé volt szinkronban a kapcsolatok vége felé.

A stílus illeszkedés különbségei a vizsgált két párösszevetésében is tanulságosak. Hughes és Plath még a házasságuk csúcspontján is kevésbé voltak szinkronban, mint Browningék kapcsolati hullámvölgyükben. E tekintetben a kultúrák és szokások közötti különbségeken túl nyilvánvalóan szerepe van az egyedi karaktereknek is. 

 
 
 Sylvai Plath és Ted Hughes

Ireland és Pennebaker feltételezi, hogy a „nyelvi stílus-illeszkedés” használható a mindennapi beszélgetések vizsgálatára is, és könnyen lehet, hogy megjósolja a romantikus kapcsolatok kezdetét és végét. A stílus-illeszkedés elemzése rendelkezik azzal a potenciállal, hogy könnyen és gyorsan előre jelezze, hogy bármely két ember – kezdve az üzleti versenytársakkal s folytatva a potenciális romantikus partnerekkel egészen az új munkatársakig – lelkileg „ugyanazon az oldalon állnak-e”, és hogy ez mit jelent a közös jövőjüket illetően.


Szemlézte: NIKOL
Forrás: http://www.utexas.edu/

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.