Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-02 21:05:00

Fotoszintézissel állították elő az üzemanyagot

Jöhet a hidrogénhajtású autók korszaka

Napfény segítségével állítottak elő hidrogént dél-koreai kutatók, így az eddigi eljárásoknál hatékonyabban jutottak a vízből nyerhető motor-üzemanyaghoz.

Az eddigi hidrogénkinyerési eljárásoknál ötször hatékonyabb módszert sikerült kidolgozniuk a Szöuli Állami Egyetem vegyészmérnök professzora által vezetett kutatócsoportnak – közölte a dél-koreai Oktatási Tudományos és Technológiai Minisztérium.

A hidrogén  a legmagasabb arányban előforduló elem az univerzumban, így logikusnak tűnhet, hogy ezt a forrást szélesebb körben is kiaknázza az ember. A vegyipar már több mint száz éve, leginkább az ammóniagyártás és kőolaj-finomítás céljára használja, de más vegyipari területeken is alkalmazzák. Az utóbbi időszakban a hidrogénre úgy tekint a világ, mint alternatív energiaforrásra, és főként az autógyártás tart igényt rá, üzemanyagként.


Eddigi technológiák


Az eddig használt előállítási módok nem éppen környezetbarát technológián alapulnak. Kb. 95 százalék a fosszilis energiahordozókból való előállítás. A teljes hidrogén-előállításon belül is kb. 50 százalékot képvisel a földgázból, pontosabban metánból való előállítási mód. Emellett számottevő még a kőolajból, valamint szénből történő előállítás. Ezek közös jellemzője, hogy centralizált, nagy üzemekben történik, igen jelentős széndioxid-kibocsátással. Ezeknek a hagyományos előállítási módoknak az az előnyük, hogy jelenleg a legolcsóbbak. 

A hidrogén előállítására  jelenleg is alkalmaznak vízbontást, de ennek igen nagy az energiaigénye, és kulcskérdés, hogy milyen forrásból származik az energia, amivel végzik. Az alternatív előállítási módok sora egyre nagyobb. A szélenergiával termelt villamos energia segítségével vizet bontanak, így nyerik a hidrogént. A napenergia terén három technológia is rendelkezésre áll: a napelemekkel történő villamosenergia-termelés, majd vízbontás; a naperőművekben termokémiai vízbontás; a katalitikus fotolízis. Az eljárások költségei igen magasak.

A biomasszából történő előállítás során szóba jöhetnek a mezőgazdasági hulladékok, mezőgazdasági melléktermékek, tengeri algák általi eljárások. A biotechnológia módszerek során bizonyos egysejtű mikroszervezetek anyagcseréjük végtermékeként hidrogént termelnek, és ezt megfelelő technológiával fel lehet használni.

Hatékony vízbontás

A vízbontás legújabb, hatékonyabb módszeréről szóló beszámoló az ACS Nano című tudományos folyóiratban jelent meg. A kutatócsoport vezetője az eddigi eredményeik alapján úgy véli, hogy néhány éven belül olcsón és egyszerűen lehet előállítani a környezetbarát autók üzemeltetéséhez szükséges hidrogént.

A vízbontás, azaz a víz hidrogénre és oxigénre való szétválasztása a hagyományos módszerek szerint elektromos áramot igényel, és a világ számos országában a kutatók azt próbálják megtalálni, hogy ezt a folyamatot miként lehetne egyszerűsíteni és olcsó alapanyagokkal gazdaságosabbá tenni.

A kutatók most annak a biológiai folyamatnak egy részét utánozzák, amelynek segítségével a növények a napfény energiáját felhasználva képesek szervetlen anyagból szerves anyag előállítására. A dél-koreai minisztérium szerint a kutatóik  a vízből csupán a napfény segítségével nyertek ki hidrogént.

 

-nemesi- 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.