Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-12-03 13:55:00

Soha nem jönnek vissza

Irány a Mars!

A NASA, önkénteseket keres a Mars-utazásra – a probléma csupán az, hogy az utazók soha nem jönnének vissza.

Az amerikai űrhajózási hivatal buzgón vizsgálja annak lehetőségét, hogy az ember hogyan gyarmatosíthatna más világokat, mint például a Vörös Bolygót. Az első telepesek számára rendszeresen küldenek majd ellátást a Földről, de szembe kellene nézniük azzal a ténnyel, hogy túl drága volna őket hazahozni.

A NASA kaliforniai Ames Kutatóközpontja, mint kiderült, már több mint egymillió dollárt kapott a projekt megkezdésére. A központ igazgatója, Pete Worden szerint az emberek 2030-ban már képesek lesznek huzamosabb ideig megélni a Marson, a zord körülmények ellenére is: "Az emberiség űrprogramjainak célja immár más bolygók betelepítése lett.” "Húsz évvel ezelőtt ilyenekről legfeljebb sötét kocsmák mélyén suttoghattál, ha nem akartad kockáztatni, hogy kirúgjanak” – mondta Worden, egy San Franciscoban tartott konferencián.

A tudósok számításai szerint rendkívül nagy a misszió résztvevői hazahozatalának költsége. Húsz Mars telepes egyirányú jegye kerül annyiba, mintha négyüknek retúrjegyet váltanának.

A tervek szerint az utazás négy hónapig tartana nukleáris meghajtású űrhajóval. A Naprendszer összes bolygója közül a Marson a legvalószínűbb, hogy jelentős mennyiségű víz áll rendelkezésre, és ezért itt van a legnagyobb esély az élet tartós fenntartására. Mivel a Mars atmoszférája főleg széndioxidot tartalmaz, az oxigénellátást biztosítani kell. A klíma korántsem barátságos: a hőmérséklet gyakran mélyen fagypont alá zuhan.

 

Worden szerint amint az utazás tervezése előre halad, ésszerű figyelembe venni a legújabb tudományos eredményeket a szintetikus biológia, vagy éppenséggel az emberi génállomány megváltoztatása területén. A Journal of Cosmology egy cikkében a kutatók négy kozmonauta részvételét tartják valószínűnek az első kolonizációs utazáson.

 

Úgy gondolják, hogy bár a Mars missziónak nem lesz évekre előre meghatározott terve, mint volt például az Apolló programnak, de már a legelső lépés meg fogja alapozni az emberi jelenlétet az idegen bolygón.

- nikol -
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.