Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-08-21 07:00:00

Elkészült a jégmozgást illusztráló térkép

Így mozog a jég az Antarktiszon

A tudósok régóta foglalkoznak az antarktiszi jég útjának követésével, most pedig egy térképet készítettek a felmelegedés hatására mozgó jégtömbökről.

A Science magazinban megjelent térképen követhetők a gleccserek és a jégtömbök olvadási ritmusa, így viszonylag hiteles képet kaphatunk arról, hogy a globális felmelegedés milyen ütemben rombolja az Antarktiszt.

A térképet egy nemzetközi kutatócsoport állította össze, akik mintegy 15 éven keresztül gyűjtöttek adatokat a térkép összerakásához. Főként európai, kanadai és japán műholdak által mért adatokat használtak fel a térképkészítéshez – adja hírül a BBC. A jégtakaró fogyatkozását az InSAR (Satellite Radar Interferometry) műholdas technológiával mérték fel, emellett az Antarktisz területén található jég mozgási sebességét is illusztrálták.

 



Antarktisz jégtérképe. Fotó innen

A kutatók most térkép formájában tárják elénk azt a tényt, amelytől évtizedek óta hangos a sajtó: a sarkvidéki kontinens egyes részei gyorsan mozognak; Pine Island és a Thwaites gleccser évi 15 méterrel lesz „rövidebb”. A kutatók megállapították, hogy Antarktisz nyugati része zsugorodik a leginkább.

A térkép révén előrevetíthetők a jövőbeli változások a sarkvidéki kontinensen, szerepelnek rajta az aktuálisan mért adatok. A térkép ugyanakkor tükröt tarthat az emberiségnek: az aktuális és múltbéli adatokat összevetve immáron „kézzel foghatóvá” válik a globális felmelegedés ténye.

 

– mi (forrás: BBC, Science)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.