Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-10-31 08:00:00

Újra górcső alá veszik a szupergyors neutrínókat

Időutazás - egyre közelebb

A fény sebességénél gyorsabb szubatomi részecskére leltek - közölték genfi kutatók. Most finomítják a kísérletet, hogy ellenőrizzék a felfedezést.

A CERN (a részecskefizikai kutatások európai intézete) vezető fizikusai szeptember végén jelentették be, hogy a fénysebességnél gyorsabban száguldó neutrínót fedeztek fel. A neutrínókat „szellemrészecskéknek” is nevezik, mert úgy hatolnak át bolygónkon, az élőlényeken, mint az üvegen a fény. A bejelentés nem aratott osztatlan sikert, akadnak szkeptikusok is. A tudósok a mostani kísérletekkel a korábban közzétett eredményeket akarják alátámasztani, minden kételyt el akarnak oszlatni. Ha valóban bebizonyosodik, hogy a fény sebességénél gyorsabb szubatomi részecskére leltek, akkor újra kell gondolni az egész modern fizikát.


Mi lesz veled, Einstein?

A kísérletet nem lehet akárhol újra elvégezni, ugyanis nagyon kevés, a CERN-hez hasonló technológiával rendelkező laboratórium van a világon. A módosított kísérletet ez év végéig szeretnék befejezni a Genf melletti CERN-bázison.

Mint ismeretes, a CERN és egy olasz fizikai laboratórium elméletileg megdöntötte Einstein oly sokat hangoztatott relativitáselméletét. E szerint semmi sem győzheti le a fénysebességet, de a francia és az olasz tudósok mégis azt állítják, hogy igenis sikerült ilyen részecskéket észlelniük a kísérletük révén.


Megdől az elmélet? Fotó innen

Persze azonnal megjelentek a kételkedők is, akik komolyabb eredményeket, elemzéseket várnak. Az OPERA néven ismert kísérleti projekt 2006-ban startolt. A tudósok egy részecskeátalakulást tanulmányoztak, amelynek keretében a CERN egyik épületéből a Gran Sasso (Olaszország) laboratóriumba küldtek neutrínónyalábot. A két hely közötti távolság 730 kilométer. A szakemberek megállapították, hogy a kilőtt részecskék gyorsabban mozogtak a fénysebességnél, azaz gyorsabban száguldottak, mint 299 792 kilométer per másodperc.

Jim Al-Khalili fizikus és televíziós műsorvezető, a Surrey-i Egyetem professzora is egyelőre a kételkedők csapatát erősíti. A professzor elmondta: ha mégis bebizonyosodna, hogy a neutrínók gyorsabban száguldanak a fénynél, akkor élő adásban eszi meg az alsónadrágját.

A CERN tudósai tudatosan vonták be a nyilvánosságot a kísérletbe, mert, mint fogalmaztak: először ők sem hitték el a felfedezésüket. A szeptember végi bejelentéssel meg az volt a szándékuk, hogy vonzzák a világ különböző tájain élő fizikusokat, akik építő kritikával járulhatnak majd hozzá a projekthez. A CERN eredményeit az arxiv.org/abs/1109.4897 oldalon bárki megnézheti magának.

Ha bebizonyosodik, hogy valóban igaz a korábbi bejelentés, akkor lehetővé válik, hogy akár üzeneteket küldjünk vissza az időben, elmosódnak a jelen és a múlt közötti határvonalak. Az időutazás pedig nem holmi vágyálom, hanem valóság lesz. Felkészültünk erre?

 

– mi (forrás: BBC, Guardian)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.