Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-02-05 13:40:00

10:23 – homeofób nemzetközi akció indul

Homeopátia: átverés vagy mágia?

A homeopátiás szerek hatástalanságát bizonyították önkéntesek egy szegedi gyógyszertár előtt szombaton; az ajánlott mennyiség többszörösét vették be egy altatóból, és ébren maradtak. De mi ez a homeoizé?

A napokban huszonöt ország több mint hatvan városában -– többek között Budapesten és Székesfehérvárott is – megrendezett kampány nevéül és időpontjául azért választották 10:23-at, mert a kémiában az Avogadro-szám - hatszor tíz a huszonharmadikon–  jelöli az egy molnyi anyagmennyiséget. Az  önkéntesek, akik homeopátias nyugtatóból adagolták túl magukat, félóra elteltével is vidáman beszélgettek a téren, s mint mondták, egyikük sem álmosodott el. A figyelemfelkeltő demonstráció célja, hogy az utca emberében is tudatosítsa, a homeopátiaként ismert eljárás nincs tudományos bizonyítékokkal alátámasztva, a készítmények hatásosságát nem vizsgálják, és számos szabályozási hiányosság is tapasztalható engedélyezésük körül – mondta Görgyey János kutatóbiológus, a szegedi akció egyik szervezője.

Nincs is benne  hatóanyag

A kutató hozzátette: a homeopátiás szerek nem mennek át olyan szigorú klinikai kipróbáláson, mint amilyen minden igazi gyógyszer esetében kötelező. Amikor a homeopaták  „igazán hatásos" készítményeket állítanak elő, olyan nagy hígítású készítményeket adnak pácienseiknek, amelyben már egyetlen molekulányi hatóanyag sincsen, ami a kiindulási anyagból származhatna. Azt állítják, a sorozatos hígítások során gyógyító információ" jut át a kiindulási anyagból a szinte végtelenségig felvizezett „gyógyszerbe" - magyarázta a kutató.

Görgyey János kifejtette, azt szeretnék elérni, hogy készítőik végre tudományos módszerekkel igazolják a homeopátiás szerek hatásosságát, vagy ellenkező esetben ne árulják azokat gyógyszerként. A szakember hangsúlyozta, bár napjainkban sok áltudományos módszer és ezen alapuló készítmény jelenik meg a piacon, azonban a homeopátiás szerek az egyetlenek, amelyek a magyar gyógyszertörzskönyvben szerepelnek, noha hatásosságukat nem bizonyította senki. 
 

Egyre rosszabb a sajtója

A homeopátia szemlélete szerint a szervezet összes működését a belső életerő irányítja, s az ember addig egészséges, míg ez az erő egyensúlyban van. A betegségek az életenergia egyensúlyvesztésének tünetei, amelyeket nem szabad allopátiás (hagyományos) gyógyszerekkel elnyomni. A homeopátiás módszer mögött szerintük ezoterikus-mágikus szemlélet figyelhető meg: az életenergia zavarát az az őselv állítja helyre, amellyel a betegnek harmóniában kellene élnie, s ez megjelenhet különféle ásványokban, növényekben, állati testrészekben. A hatóanyagok skáláján szerepel a háziméh, az osztrigahéj, a viperaméreg, a kacsamáj, a foszfor és az arany is. Mindezeket a homeopátiás szer juttatja el a beteghez, így az őselv és a beteg közti harmóniát helyreállítva a szervezet öngyógyító energái ismét szabadon áramlanak. S mivel a gyógymód a teljes emberi szervezetet érinti, megfelelően kiválasztott, személyre szabott, úgynevezett konszekutív szerrel e tanok szerint a beteg minden létező baját meg lehet gyógyítani.

 

A 10:23 mozgalom kanadai akciója. Azt mondják, nem hat

 

A homeopaták általában a módszer nemzetközi elismertségére hivatkoznak – állításuk szerint a brit királyi család például csak ilyen szereket fogyaszt. Ám a londoni egészségügyi hatóság már hat éve beszüntette a hasonszenvészet finanszírozását, mivel a felmutatott gyógyítási eredményeket nem találta meggyőzőnek. A homeopátia az USA-ban is mindinkább kimegy a divatból, az alternatív rendszerek közt az utolsó helyre sodródott. A homeopaták szerint az állatokon, növényeken, szövetkultúrákon és embereken végzett bizonyítási eljárások többszörösen igazolták szereik hatékonyságát, és az eredményeket a Lancet, a British Medical Journal, a Pediatics és más nemzetközi lapok is közölték. A mindennapi.hu által megkérdezett, neve közlésének mellőzését kérő orvos szerint a pozitív eredményű szakmai beszámolók általában nem ellenőrizhetők, és számos manipulatív torzítást tartalmaznak. A tudományos cikkek mindössze tíz százaléka tekinthető komolynak és ellenőrizhetőnek, de általában ezek azok, amelyek negatív eredményt hoznak.
 

Régi dolog ez a homeomicsoda?

Abszolút. Magyarországon már a XIX. században is sokan becsben tartották. Ez érthető, hiszen az akkori orvosi praxis főként hánytatásból, hashajtásból, izzasztásból, érvágásból és testváladékokkal való gyógyításból állott, amelyekhez képest a mai eljárások valóban gyengédnek mondhatók. Alapjuk a „hasonlót a hasonlóval” (vö. kutyaharapást szőrével) elv.

A homeopátia abból a feltételezésből indul ki, hogy a betegséget kiváltó vagy annak tulajdonságait hordozó szert kismértékben adagolva gyógyulást lehet elérni. Ezt több orvos határozottan tagadja; Erdélyi Judit kardiológus, a természetgyógyászat kutatója ez olyan, mintha csökkentett mennyiségű benzinnel próbálnánk tüzet oltani. Az immunizálás – amikor legyengített kórokozót juttatnak a szervezetbe, hogy kialakuljon a védekezés – nem ezen az elven működik.

További probléma, amire a szegedi tiltakozók is rámutattak, hogy gyakori az a homeopátiás szer, amelyben a megnevezett hatóanyag egyetlen molekulája sincs jelen; ezekben általában semmi más nem mutatható ki, mint alkohol, víz vagy tejcukor. Az egyik legnépszerűbb hasonszenvi gyógyszer, a meghűlésre, influenzára használt Oscillococcinum hatóanyaga kacsamájkivonat, de annyira felhígítva, hogy egyetlen kacsa májából egy évig ellátható az USA egész lakossága. Amerikában e gyógyszer forgalma eléri a húszmilliárd dollárt. Ugyanakkor az allopátiás gyógyszerek előállítása és bevezetése sokszor valóban dollármilliárdokba kerül.
 

A víz emlékezik?

A homeopatákat azonban ez nem hozza zavarba, mert módszerük másik alapvető vonása éppen a „végtelen hígítás elve”. A hasonszenvi laboratóriumban a hatóanyagot hígítják és rázzák. Utóbbinak rituális jelentősége van. Arra a felvetésre, vajon hogyan hat egy anyag, amelyik nincs is jelen, egyes homeopaták azt mondják: valószínűleg a kvantummechanika új felfedezéseivel magyarázható a jelenség. Mások arra hivatkoznak, hogy Mája istennő fátyla mögött, az anyag finomszerkezetében rejlik a megoldás. A legelterjedtebb homeopata magyarázat az, hogy bár a hígítás során az eredeti hatóanyag csakugyan elvész, a rá jellemző információ megmarad a víz kristályszerkezetében. Ez az információ a szigorúan meghatározott számú rázás vagy keverés során aktiválódik: „a víz emlékezik”. A gyógyulást tehát a vízben (tablettában) elnyelt információ hozza.

A biokémia régóta ismeri a kémiai információk természetét, de a hígítás és rázás után megvizsgált oldatban semmilyen vizsgálat nem mutatta ki az anyatinktúrára jellemző információkat. Kétféle megoldás kínálkozik. Vagy nem történik meg a változás, amelyet a homeopaták állítanak, vagy olyasféle ez a változás, melynek vizsgálata kívül esik a tudomány hatáskörén. Amennyiben tényleg hatékony a módszer, esetleg parajelenséggel van dolgunk, vagyis természetfölötti beavatkozás – varázslat, mágia – történik.

 

Okkultizálnak-e a hívők? Az okkult természetgyógyászat keresztény kritikája abban különbözik a tudományos kritikától, hogy nem a hatás megkérdőjelezésére helyezi a hangsúlyt. Ebben az értékrendben a teremtővel való közösség (üdvösség) a legfontosabb, s ezt veszélyezteti az okkult praktika. Az Ószövetség alapján egyébként az iszlám és a zsidó vallás is elutasítja az ezotéria minden formáját.

-bgy

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ezotéria
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Sátánista gyilkosság áldozata lett az apáca?
  • A CTRL+C, mint szentség
  • Remélem, nincs pokol, mert az szívás – fiatalok a vallásról
  • Épül az orosz boszorkány-Disneyland
  • Hívők a diktátor imádására kényszerítve
  • Boszorkányokat vettek őrizetbe a román hatóságok
  • A Beatles, Krisna és a gnoszticizmus
  • Nőuralom az új Avatarban
  • Halottfaló és a feltámadás

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.