Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-03 12:55:00

Zivatarokban gazdag év az idei

Hogyan mentsük magunkat villámlás idején?

Azt gondolnánk, hogy a sok zivatar már a klímaváltozás jele, pedig egyszerűbb a helyzet, most van a villámlások csúcsidőszaka - mondja Wantuch Ferenc hatósági meteorológus a közszolgálati rádióban

„Ez nagyon régi megfigyelés. Vannak olyan évek, amikor nagyon sok zivatar fordul elő és nagyon sok villámlás van, és vannak zivatarokban szegény évek. Az idei zivatarokban viszonylag gazdagabb év.”

Májusban egy 63 éves asszonyt ért halálos villámcsapás a Velencei-tónál. Aztán Budapesten egy férfibe, majd a Margitszigeten egy nőbe csapott a villám. A héten óriási villám vágott az óbudai rendőrkapitányság épületébe, öt rendőr rosszul lett, kórházba vitték őket. Csak néhány eset a közelmúltból.

A meteorológus azt mondja: mostanában feledésbe merült, mennyire veszélyes a villámlás. Köztudott, hogy a villám elől nem szabad a fa alá állni, de az már talán kevésbé, hogy a szaladni sem tanácsos.

„Zivataros időben nem szabad piknikezni. A napernyők vége általában fémből van. Be kell húzódni az épületbe. A lefekvés a földre nem igazán jó. Az se jó, ha nagyokat lépve menekülünk, mert a két lábunk között akár potenciálkülönbség lehet, ha közelünkben egy villám csap le.”

Wantuch Ferenc azt mondja: a földre fekvés helyett, ajánlott inkább leguggolni.

(radio.hu)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.