Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-16 21:34:00

Hét fontos tanács alkoholfogyasztóknak

Hogyan csökkenthetők a másnaposság tünetei?

Absztinenciával. De ha már iszol, legalább a veszélyeit küszöböld ki, amennyire lehet. Hét fontos tanács az addiktológustól.

Ha már mindenképpen úgy döntünk, hogy alkoholt iszunk, az alábbiakat érdemes szem előtt tartani Rácz József addiktológus,  A Magyar Addiktológiai Társaság elnöke, a Kék Pont Drogambulancia alapítója szerint:

1. Oda kell figyelni az elfogyasztott alkohol mennyiségére és időbeli ütemezésére. Nem mindegy, hogy valaki ugyanazt a mennyiséget egyszerre dönti le, vagy több órán keresztül, elosztva issza meg. Ha ugyanazt a mennyiséget lassan isszuk, esélyt adunk a májunknak, hogy egy részét időközben lebontsa. Az alkohol lebomlási sebessége nagyjából fix: 1 ital=1 óra, ahol az ital kb. 3-4 dl bor, egy korsó sör, 3-4 cl tömény. Bizonyos gyógyszerek fokozhatják vagy csökkenthetik ezt a sebességet, de a „népszerű” módszerek (pl. kávéivás) ezen nem változtatnak.

2. Fontos hogy pótoljuk az alkoholfogyasztás miatti vízveszteséget (főleg tömény italok fogyasztásánál), de ne sörrel, hanem vízzel. .

2. A sörre-bor, mindenkor és hasonló népi bölcsességek nem igazak. Ugyanígy,a nehéz, zsíros ételek sem csökkentik az alkohol hatását, de az emésztés és az emésztőrendszer megterhelésével még fokozhatják is a másnapossági tüneteket.

3. Kávéval vagy hideg zuhannyal, hideg vizes fürdéssel nem lehet kijózanodni, csak a szubjektív állapot változik meg. A vérben még ugyanakkora marad az alkoholkoncentráció, ami a reflexek gátlásához vezet akkor is, ha az ember „felfrissültnek” is érzi magát időlegesen.
 

Inkább ne igyunk rá bort, tanácsolja a szakértő

4. Érdemes odafigyelni arra is, milyen minőségű alkoholt iszunk, mondta el a szakember. Feltehetően a minőségi italoknak több közük van a növényekhez, mint a különböző szintetikus kémiai anyagokhoz, amik az olcsó italokban lehetnek (ízesítők, színezékek, konzerváló anyagok). Alapvetően az alkoholkoncentráció dönt, de mivel az alkohol is igénybe veszi az emésztőrendszert, ezek a „kiegészítő” anyagok tovább rontják az emésztőrendszer állapotát, következményesen felszívódási problémák alakulhatnak ki.

5. A kontrollvesztés (aminek a vége a talajrészegség) elkerülésére nincs más recept, csak az önuralom. A baj akkor kezdődik, amikor a jókedvű felhangoltság kezd átmenni fáradékonyságba, aluszékonyságba. Legkésőbb ezen a ponton mindenképpen hagyjuk abba! 

6. Ha már megtörtént a baj, a vízzel locsolásnak nincs értelme, mert a véralkoholszint nem fog változni, hiába a szubjektív élmény, hogy frissít. Ha valaki rosszul van, ne hánytassuk, ne itassunk vele vizet, mert súlyosabb állapot alakulhat ki. Ha még olyan állapotban van, hogy ki tud menni hányni, az jó, mert a még fel nem szívódott alkohol kiürülhet. Később, ha felszívódott az alkohol, a hánytatásnak nincs értelme, mert a félrenyelés miatt veszélyes. Ha valaki a hányadékában fekszik, szintén mentőt javasolt hívni és oldalfekvésbe helyezni az illetőt, hogy ne kerüljön be a hányadék az orrába, tudjon lélegezni. Ha elalszik és nem, vagy nehezen ébreszthető, akkor hívjunk mentőt.

Kontrollvesztő fogyasztó - mi a teendő másnap?

7. A részegséget követő másnaposságra az alábbi teendőket javasolja a szakember: minél több folyadék fogyasztása (ásványvíz, szénsavmentes, hogy ne ingerelje az emésztőrendszert), kímélő, könnyű étel (ha már az illető tud enni, a cél szintén az emésztőrendszer kímélése), nyugalom, a fizikai terhelés kerülése és a veszélyes tevékenységek kerülése. Ugyan az illető már nem ittas, de a másnaposság is rontja az autóvezetéshez szükséges koncentrácitót.

Az alkohol – látszólag paradox módon – a szervezetből vizet távolít el, ezért a szervezet kiszárad. Ezért fontos, hogy pl. töményital-fogyasztásnál minél több vizet igyon a fogyasztó. A másnapossági tünetek is részben ezzel a kiszáradással függnek össze és az emésztőrendszer átmeneti károsodásán keresztül kialakuló rossz közérzettel.

Természetesen a legjobb megoldás az absztinencia. Ha valaki úgy érzi, hogy nem fogyasztana alkoholt, de a társaságban, a kortársaknál ez a norma, az sem eszköztelen Rácz József szerint.  Próbáljon szövetségeseket találni, akik szintén nem isznak. Mivel a kimondásnak és a néven nevezésnek visszatartó ereje van, mondja ki, hogy ő nem akar berúgni. Ha nagyon kockázatos helyzetben érzi magát, akkor bármennyire is nehéz, inkább hagyja ott a társaságot.


Kubiszyn Viktor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.