Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-07 22:00:00

Másodpercenként több mint tízszer villámlik

Gyors vihar a Szaturnuszon: utolérte önmagát (képgalériával)

Az elképesztő képeken az eddigi leghevesebb vihar látható, amit a Cassini-űrszonda valaha rögzített. Jól kivehető, hogy utoléri magát, ahogyan a Szaturnusz északi féltekén körbeér.

A vihar hónapokkal ezelőtt alakult ki és mindmáig aktív. A vihar felszíne nyolcszor akkora mint a Föld bolygó. Legaktívabb időszakában másodpercenként több mint tíz villám képződik benne. Mintegy ötszázszor nagyobb mint ez eddigi legnagyobb vihar, amit a Cassini a Szaturnusz északi féltekén valaha észlelt. Mivel a bolygónak a déli részén igen gyakoriak a viharok, a tudósok elnevezték „vihar részlegnek”, de a félgömb 2009 augusztusában lecsillapodott, amikor kitavaszodott az északi féltekén.
 


A vihar vége délről nyugat felé húzódó kékes felhő. (A galéria a képre kattintva nyílik meg.)

Azért szenzációs ez a vihar, mert látható belőle, hogy az évszakok változása és a nap hatása milyen drámai változásokat okozhat a Szaturnuszon. Csaknem 7 éve figyeljük a bolgyó viharait, így óriási izgalommal töltött el minket egy ennyire különleges vihar nyomon követése. – nyilatkozta Georg Fischer, a Nature vezető munkatársa.

-mi-, io9

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.