Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-12-14 10:49:00

Tizenöt éven belül megoldódhat

Gyógymód a szklerózis multiplex ellen?

Valószínűleg felfedeztek egy módot a szklerózis multiplex által a központi idegrendszerben okozott károsodás visszafordítására – adták hírül a napokban brit kutatók.

A Cambridge-i és az Edinburgh-i Egyetem kutatói eredményükkel felcsillantották annak reményét, hogy 15 éven belül új kezelést fejleszthetnek ki a fogyatékosságot okozó neurológiai betegség, a szklerózis multiplex ellen, amely világszerte több millió embert sújt.

 A kutatócsoport egy olyan mechanizmust azonosított, amely létfontosságú az agy idegrostjait védő velőshüvely regenerálódásához, és kimutatták, hogyan lehet felhasználni arra, hogy az agy saját őssejtjei végezzék el a helyreállító munkát. A mielinvesztés a szklerózis multiplexben szenvedőkben az agy idegsejtjeinek – amelyek a többi testrészbe közvetítik a jeleket – károsodásához vezet. A rendellenesség éppen ezért az enyhe zsibbadástól a teljes bénulásig terjedő tünetekkel járhat.

 – A károsodást helyreállító terápiák jelentik a hiányzó láncszemet a szklerózis multiplex kezelésében – mondta Robin Franklin, a Cambridge Egyetem professzora. – Tanulmányunkban sikerült azonosítanunk azt a módot, ahogyan az agy saját őssejtjeit rá lehet venni arra, hogy elvégezzék ezt a regenerálást, ami megnyitja a lehetőséget egy új  gyógyszer kifejlesztésére ez ellen a szörnyű betegség ellen.

A Nature Neuroscience szaklapban közzétett kutatás egy speciális molekula típust, az RXR-gammát azonosította, amely a mielin regenerálódása szempontjából jelentős. A kutatók rájöttek, hogy az RXR-gamma stimulálásával patkányokban rá lehet venni az agy saját őssejtjeit, hogy helyreállítsák a mielint.

A szklerózis multiplex 

A betegség oka ismeretlen, de az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a vírus vagy más antigén rendszerint az élet elején valamilyen módon beindít egy autoimmun folyamatot.s Ezután a szervezet valamilyen okból antitesteket kezd termelni saját mielinje ellen; az antitestek gyulladást keltenek, amelyek károsítják a mielinhüvelyt.

Úgy tűnik, a szklerózis multiplex kialakulásában az öröklés is szerepet játszik. A betegek 5%-ának van szintén érintett testvére, míg kb. 15%-ának van beteg közeli rokona.

Általában 20 és 40 éves kor között jelentkeznek. Nők gyakrabban betegednek meg, mint a férfiak. Az agy és a gerincvelő bármely részén megjelenhet a demielinizáció és a tünetek az érintett területtől függnek. Az izmokat ellátó idegpályák demielinizációja mozgászavarokat (motoros tünetek) okoznak, míg az érzeteket szállító pályák érzészavarokat (szenzoros tünetek) okoznak.

Korai gyakori tünet a zsibbadás, bizsergés és más sajátos érzések a karokban, a lábakban, a törzsön és az arcon. A beteg elveszítheti a kéz vagy a láb ügyességét és erejét. Egyes emberekben a tünetek csak a szemben fejlődnek ki kettős látást, részleges vakságot és az egyik szem fájdalmát, tompa vagy homályos látást, látásvesztést (szemideggyulladás) tapasztalnak. A korai tünetek között lehet enyhe érzelmi vagy szellemi változás. Az agyi demielinizációnak ezek a bizonytalan tünetei néha jóval a betegség felismerése előtt elkezdődnek.

A szklerózis multiplex változatos és kiszámíthatatlan. Sok emberben a betegség egyetlen tünettel kezdődik, amit hónapokig vagy évekig nem követ további tünet.

 

  A Brit Szklerózis Multiplex Társaság, amely az amerikai társasággal karöltve finanszírozta a kutatást, örömmel fogadta az eredményt, ami szerintük öt év múlva klinikai kísérletekhez, 15 éven belül pedig az új kezelés piacra dobásához vezethet.

 – A szklerózis multiplexben szenvedők számára ez az utóbbi évek legizgalmasabb fejleménye – mondta Simon Gillespie, a szervezet igazgatója. Rendkívül jelentős forradalmi újítást jelenthet ez a felfedezés, és új utakat nyit a betegség további kutatásában. 

-medipress-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.