Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-10-20 12:40:05

Gránátalma az új szupergyümölcs

A University of Edinburgh kutatói egy tanulmányukban azt állítják, hogy a gránátalma leve segít a rák megelőzésében, használ a szívnek, és javíthatja a szexuális életet.

Úgy tűnik, hogy a gyümölcs levének fogyasztása csökkenti a gyomor környéki zsírlerakódást is, mely egészségtelen következmény főleg középkorú férfiaknál és nőknél tapasztalható. A vizsgálatban 24 férfi és nő vett részt egy hónapon keresztül – így az eredmények természetesen csak tájékoztató jellegűek, s igazolásuk éppúgy, mint a hatás mértékének megállapítása további, széleskörű kutatásokat igényel.

A Bibliát alapul véve, a gránátalma gyümölcse jelentős szerepet töltött be a közel-keleti kultúrában. Héber elnevezése (ami hasonló az arabhoz és az arámihoz): rimmon. Jelentése pedig: „felemelkedni” vagy „megerősítve lenni”. A gránátalma a legtöbb vallás szerint szent növény. A Szentírás számos helyen említi ezt a különleges gyümölcsöt: Mózes második könyvében a papok öltözékét kék, bíbor, és vörös színű gránátalmák díszítik. Mózes ötödik könyvében pedig olvasható, hogy az ígéret földje gránátalmát és fügét, olajat és mézet terem. Sivatagi vándorlásuk során a zsidók többször panaszként fölemlegették Mózesnek, miért is nem maradtak inkább Egyiptomban, hiszent ott gránátalma is termett...

A szupergyümölcs a résztvevők több mint 90%-ánál a vérnyomás csökkenését eredményezte, így közvetve csökkentette a szívroham, a stroke és vesebetegségek kockázatát. Az antioxidánsokban gazdag gránátalma-italból, a vizsgálati személyek fél litert fogyasztottak naponta. Ennek eredményeként kimutatták, hogy csökkenti a szabad gyököket a vérben, s ez okozza a rák elkerülésével és a szexuális élet javulásával kapcsolatos feltételezett pozitív hatásokat.

A kutatók feltételezése szerint a gránátalma-kúra csökkenti a vérben azon egészségtelen zsírsavak mennyiségét, amelyek a szívbetegségek egy részéért, és a kettes típusú cukorbetegségért felelősek.

Szemlézte: NIKOL
Forrás: http://www.dailymail.co.uk

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.