Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-01-27 15:17:00

Mindig van új és még újabb

Fürdősóként árulták az új drogot

A hallucinációkat okozó szer összetevői hasonlóak a nemrég Magyarországon is betiltott Kati fantázianevű anyaghoz, amit korábban növényvédő szerként terítettek legálisan az itthoni piacon.

Az amerikában "Fehér Villám", "Hurrikán Charlie, "Vanília égbolt" márkanév alatt, fürdősóként árult kristályos por fogyasztása hallucinációkat, szapora szívverést, paranoid és öngyilkossági gondolatokat idéz elő. A segélyhívó központok mind több telefonhívást kaptak a mefedron és a metilén-dioxipirovaleron (MDPV) tartalmú anyag beszippantása, elszívása vagy beinjekciózása okozta rosszullétek miatt.

Nem biztos, hogy mindegyik fürdősó

Louisiana államból rendkívüli törvénnyel már betiltották a fürdősóként forgalmazott szert azt követően, hogy a helyi detoxikáló központ több mint 125 segélyhívást kapott 2010 utolsó három hónapjában. Mark Ryan, a louisianai detoxikáló központ vezetője közölte, hogy tudomása szerint legkevesebb 25 állam detoxikáló központjai kaptak segélyhívást hasonló túladagolás miatt. Louisianában volt a legtöbb ilyen eset, 165 (ez az összes amerikai eset 48 százaléka), utána Florida következett 38 segélyhívással.

A hírek szerint a Mississippi államban élő Neil Brown-ra a szer hatására olyan hallucinációk rontottak rá, hogy késsel szabdalta szét saját arcát. Ő túlélte ugyan az önkéselést, ám egy másik megye seriffhivatala úgy véli: egy nő abba halt bele, hogy végzetesen túladagolta magának a szert. Louisiana déli részén egy 21 éves férfi családja arról számolt be, hogy az illető előbb megvágta a torkát, majd főbe lőtte magát a legálisan árusított szintetikus kábítószer hatására. Egy gyilkossággal vádolt férfi esetében ugyancsak vizsgálják, állt-e ilyen jellegű összetevők hatása alatt.


A dizájnerdrogok internetes forgalmazását és terjesztését az teszi lehetővé, hogy hatóanyagaik általában legális hétköznapi háztartási szerekben is előfordulnak. Bár a leginkább érintett amerikai államok igen gyorsan betiltással reagáltak az új anyag megjelenésére, vélhetően nem ez volt az utolsó olyan kábítószer, ami legális forgalmazásban került a fogyasztók elé.

 

 K.V.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.