Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-14 20:39:00

Történelmi mértékű csapás érte a brit szigeteket

Földrengés rázta meg a La Manche-csatornát!

1878 óta nem jegyeztek fel akkora földrengést, mint ami ma érte el a felszínt a La Manche-csatorna felszínét. Károkról-sérülésekről egyelőre nincsenek jelentések, a rázkódás mértékét a Richter-szerint 3,9-esre teszik.

Rázkódott a föld a Dél-Angliában és a La Manche-csatorna alatt, itt a Richter-skála szerint 3,9-es erősségű rengést jeleztek a műszerek. Az epicentrumot Portsmouth-tól délre regisztrálták, a kitörés középpontja a felszíntől 10 kilométeres mélységbe tehető. A méréseket a Brit Geológiai Kutatóközpont hitelesítette (British Geological Survey – BGS), tudtuk meg a BBC News híradásából.

A rengést West Sussex egyes részein a lakosok is érezhették, néhány másodpercig tartott, készenlétbe helyezték Sussex rendőrségét, parti őrségét, valamint tűz- és mentőszolgálatát. David Kerridge, a BGS igazgatója a BBC-nek elmondta: a természeti jelenség a maga nemében 300 éve egyedülállónak mondható, hiszen egy közel ekkora, 4,3-asra tehető rengésről legutóbb 1734-ben maradt fent feljegyzés.

A brit szigeteken egyébként két másik, a mainál nagyobb földmozgást jegyeztek fel: 1878-ban egy 5,0-s, 1750-ben pedig egy 4,3-as rengés érte az ország felszínét. A kisebb rengések egyébként nem ritkák a szigeteken, januárban például egy 3,6-os erősségű mozgást érzékeltek Ripon észak-nyugati részén, North Yorkshire-ben.

 

BBC News/-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.