Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-21 10:00:00

Megtalálták Dágon istenség templomát: Sámson rombolta le?

Feltárják Góliát szülővárosát

Izraeli régészek nemrég Gátban feltárták a Bibliában is említett Dágon isten templomának romjait, az épület hasonló lehetett a Sámson utolsó hőstetteként lerombolt szentélyhez.

Az izraeli projektben, a filiszteusok egyik legfontosabb településének a feltárásában mintegy száz − izraeli, kanadai, dél-koreai, amerikai − régész vesz részt. A Dávid által parittyával legyőzött óriás, Góliát szülővárosának kiásásától a kutatók azt várják, hogy eddig homály fedte, különböző találgatásokra okot adó titkok tárulhatnak fel. Kiderülhet például, hogy Góliáton kívül éltek-e ott óriás termetű emberek, vagy csupán egyedi adottsága volt ez a harcosnak. Arra is választ várnak a tudósok, hogyan élt, mit evett, milyen épületekben lakott ez a nép Saul, Dávid és Salamon király uralkodása idején, amikor a város − az eddig feltárt egyéb filiszteus helyszínekkel ellentétben − virágkorát élte.

A feltárás idején előkerült kerámiákból egyértelművé vált, hogy a filiszteusok hellén isteneket imádtak. A korsók és a különböző edények rozsdavörös és fekete motívumokkal való díszítése, a rajtuk látható istenek ábrázolása nem hagyhat kétséget senkiben: olyanok, mint ha az ókori Hellászban készítették volna őket. A házak konyhái pedig arról tanúskodnak, hogy a filiszteusok étrendjében főszerepet játszottak a borsóból és a lencséből készült eledelek, de nem voltak vegetáriánusok, hiszen fogyasztottak sertéshúst, s akármilyen meglepő, kutyahúst is ettek. A tudósok sokáig vitatkoztak azon, hogy valóban Hazáél, Arám királya rombolta-e le Gátot 830 körül. Az új leletek ezt is egyértelművé teszik, ugyanis az ostrom bizonyítékaként előkerültek olyan harci eszközök, amelyek a király fegyvertárából származhatnak. 

Az eddigi feltárások legérdekesebb lelete Dágon temploma. A szentély nagyon hasonló lehetett ahhoz, amelyet Sámson utolsó hőstetteként lerombolt, és amelyben az ott mulatozó főúri filiszteusokkal együtt meghalt. A most feltárt templom Sámson története után száz évvel épülhetett: szerkezetét két központi oszlop támasztotta alá, ezek elmozdulása pedig az egész épület összedőlést okozhatta. A lelet azért is jelentős, mert azt bizonyítja, hogy a Sámson történetében szereplő templomszerkezet jellegzetes volt a filiszteusok városaiban.

 

Kemény ellenfelek
A filiszteusok III. Ramszesz fáraó uralkodásának elején, a Kr.e. XII. században érkeztek az Égei-tenger felől, többek szerint Krétáról; Délnyugat-Palesztina földközi-tengeri partsávján és Kánaán déli részén telepedtek le. Nyelvüket sokáig a sémihez hasonlították, de mára kiderült, hogy tévesen, a legújabb kutatások az indoeurópai csoportba sorolják. Megérkezésük után feltehetően hamar átvették a kánaániak nyelvét. Főbb városaikat − Gadzsat, Askaluna, Asdód, Ekrón és Gát − az Egyiptomból Szíriába vezető út mellett építették fel. A városok erős szövetsége és vaslelőhelyeik gazdagsága évszázadokra az izraeliek kemény ellenfelévé tette őket. Hódításaikban többször győzedelmeskedtek az izraeliek felett, és jelentős területeket is elfoglaltak tőlük. Kr.e. 1060 táján az ében-ézeri csatában az izraeliek vereségével a frigyláda a filiszteusokhoz került, akik Asdódba szállították, ahol azonban ezután romba dőltek szentélyük szobrai, és súlyos betegségek pusztítottak. A ládát onnan Gátba vitték, de mivel a szent ereklye erejének tulajdonították az őket ért csapásokat, azt végül visszaküldték az izraelieknek. A filiszteusok hatalmát csak Dávidnak sikerült megtörnie, aki visszaszorította őket a tengerparti sávba. Kr.e. 734-ben III. Tukulti-apil-Ésarra asszír király (Kr. e. 745–727) csapatai megszállták városaikat, miközben egészen Egyiptom határáig nyomultak előre. A filiszteusoknak ezután évi adót kellett fizetniük Asszíriának, majd Babilóniának, és nemsokára, a Kr.e. VI. században eltűntek, asszimilálódtak a környező népekbe.

 

Parcsami Gábor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Régészet
  • Itt a bizonyíték: hogyan festett a neandervölgyi ember?
  • Történelem előtti medvéket találtak
  • Ezt itták az ókori sumérok
  • Hoppá: a legfontosabb felfedezés a Holt-tengeri tekercsek után
  • Szándékos rongálás miatt hull darabokra a Colosseum?
  • Rendkívüli felfedezés Olaszországban
  • Többezer éves szatír nyomaira bukkantak
  • Űrlények a Sixtusi-kápolnában
  • Római város romjaira bukkantak Erdélyben
  • Megnyitják a szfinxek útját

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.