Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-03-29 13:23:00

Örökölhető a lepra iránti hajlam

Évről évre nő a leprások száma

Kínai és szingapúri genetikusok hét olyan génvariánst találtak, amelyek növelik a lepra kialakulásának kockázatát. A WHO szerint évente több, mint kétszázezer új beteget regisztrálnak.

Négyezer éve retteg az emberiség a leprától. Kínai és szingapúri genetikusok most hét olyan génvariánst találtak, amelyek növelik a betegség kialakulásának kockázatát. A kutatók megfigyelése szerint az emberek 95 százaléka eleve immunis a lepra baktériumára. A vizsgálat során a genetikusok összehasonlították 706, Kína keleti részén élő leprás beteg génjeit 1225 egészséges önkéntes génjeivel. Mint kiderült, a leprában, más néven Hansen-kórban szenvedő pácienseknél állandóan ugyanaz a 7 génvariáns fordul elő. Amennyiben a hétből legalább 5 gén megtalálható valakinél, a személy örökölte a leprára való hajlamot. Ez megmagyarázhatja, hogy a hatékony gyógyszerek ellenére miért marad állandó az új megbetegedések száma.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványtani szakértőinek adatai szerint évente 219.826 új leprás beteget – naponta kb. 602 esetet – regisztrálnak a következő eloszlásban: Afrikában 40.830, Amerikában 32.904, Délkelet-Ázsiában 133.422, a Földközi-tenger keleti térségében 4.024, a Csendes-óceán nyugati térségében 8.646 eset. A leprában szenvedők összesen mintegy tíz millióan vannak a Földön.


Pár hónaptól 40 évig

A megbetegedést a tébécé kórokozójához hasonlatos Mycobacterium leprae és a Mycobacterium lepromatosis okozza. A kór a feltételezések szerint cseppfertőzéssel terjed. Lappangási ideje változó, pár hónaptól akár 40 évig is terjedhet. A betegség klinikai formái sokrétűek, legismertebb a viszonylag jóindulatú, lassú lefolyású tuberkuloid lepra, amely a bőrt és a környéki idegeket támadja meg. A bőr foltosan elszíneződik és érzéketlenné válik, a betegségre perifériás idegrendszeri bénulások, szövetelhalások, a végtagok, az arc megcsonkulása a jellemző.

Ismert a gyors lefolyású, erősen fertőző formája is a megbetegedésnek, amelyben a bőrben, nyálkahártyákon, zsigerekben daganatszerű sejtszaporulatok, leprómák képződnek.
Jelenleg 2-10 évnyi kezeléssel, antibiotikumok keverékével gyógyítható.

 

 
Lepra örökbe

"Hatékony gyógyszereink révén a betegséget már rég fel kellett volna számolni, ám a lepra esetében ez nem működik" – nyilatkozta Liu Csiencsün (Liu Jianjun), a Szingapúri Genóm Intézet (GIS) genetikusa. Mint rámutatott, a kínai orvosok annak alapján, hogy a leprás betegek gyermekei fogékonyabbak a leprára, más néven Hansen-kórra, mint a páciensek házastársai, már régóta feltételezik a megbetegedés részben örökletes voltát. A kutatók következő lépésként összehasonlító vizsgálat keretében tanulmányozzák majd a leprás betegek gyermekeinek és házastársainak fogékonyságát a kórra.

A lepra iránti érdeklődés egyébként a tuberkulózis gyógyszerrezisztens formájának az elterjedésével is magyarázható. A két betegség kórokozója ugyanabba az osztályba tartozik, így a leprával kapcsolatos kutatások segítenek megérteni, hogy általánosságban miként reagál az emberi szervezet a mycobacteriumokra. "Minél jobban megértjük az emberi szervezet reagálását, annál többet tudunk meg a tébécé gyógyításáról is" - fogalmazott Edison Liu, a GIS ügyvezető igazgatója.


 -nemesi-


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.